Una dintre primele provocări pe care trebuie să le depășească studenții care urmează cursurile universităților din străinătate este cea a adaptării.

Vorbim despre tineri care provin din medii diverse, din mai multe țări, care trebuie să conviețuiască într-o societate nouă timp de câțiva ani. Universităţile internaţionale au creat diverse soluţii pentru a-i ajuta în acest sens.

Majoritatea oferă suport studenților străini atunci când aceștia sosesc la studii, scurtând astfel perioada de adaptare a tinerilor. Am luat cazurile concrete a trei universități din străinătate și am analizat ce facilități au tinerii români pentru a se integra în noile comunități din care vor face parte.

1. Coventry University

Universitatea din Coventry are, pe website-ul propriu, o secțiune întreagă dedicată studenților din străinătate. Acesţia pot afla acolo toate informațiile de care au nevoie. Există inclusiv un serviciu denumit Meet and Greet prin care este asigurat transferul de la aeroport către locul de cazare.

În ceea ce privește comunitatea, în cadrul universității există un International Office care stabilește diferite sarcini, oferă oportunități de participare la workshop-uri și la alte activități. Totul pentru a-i ajuta pe noii studenți să își cunoască viitorii colegi și să se acomodeze cu stilul de viață din Marea Britanie.

Tot la Coventry există Fresher’s Week, dedicată studenților din primul an, care are loc în prima săptămână de studii. Pe durata ei au loc o serie de evenimente, de la târguri ale cluburilor și asociaților până la târguri ale voluntarilor. Aici studenții pot întâlni colegi de universitate ce au interese asemănătoare și se pot implica în activitățile acestor cluburi.

Comunităţi de studenţi români în străinătate

De asemenea, în cadrul Coventry University funcționează un club românesc, denumit Romanian Society, care oferă sprijin și reprezentare pentru studenții români şi ajută la integrarea lor în comunitatea internațională a universității.

Clubul este alcătuit din actualii studenți la universitate, ajutându-i pe cei implicați să se adapteze mai repede și să treacă mai ușor peste dorul de casă. De exemplu, de 1 martie, comunitățile românești și bulgărești au vândut mărțișoare în cadrul universităţii, cu sprijinul acesteia.

În prezent, la Coventry University există o comunitate de aproximativ 500 de români.

„Îmi place foarte mult faptul că mi-am făcut prieteni din diferite colțuri ale lumii. Datorită lor am reușit să îmi formez anumite păreri și să acord mai multă atenție diversității. Mai mult decât atât, am reușit să obțin și un job care îmi permite să văd asemănările și diferențele dintre țări și culturi. Sunt foarte bucuroasă că am făcut pasul de a veni aici și de a investi în mine ca persoană!”

Luiza Gheorghiu, studentă la Master în Diplomație, Drept și Schimbări Globale în cadrul Coventry University
comunități de studenți români în străinătate

2. University of Essex

La fel ca în cazul celor de la Coventry și University of Essex are pe website-ul oficial o secțiune dedicată studenților din străinătate din care aceștia pot afla multe detalii ce le pot folosi pentru acomodare.

De aici aflăm că există International Student’s Association (ISA), care este deschisă tuturor studenților din cadrul Universității și care susține multiculturalismul.

Sprijin oferit studenţilor români în străinătate

Sub umbrela ISA funcționează mai multe cluburi culturale naționale, printre care și Clubul Român. Acesta are o pagină proprie pe website-ul studenților din Essex și este deschis tuturor studenților români, precum și studenților internaționali interesați de cultura românească.

Clubul oferă sprijin studenților români ce studiază la University of Essex şi informații cu privire la experiența universitară. De asemenea, promovează cultura română prin evenimente de socializare, excursii și întâlniri în comunitate.

Pentru acest an, clubul român are în plan o seară a filmului românesc, o seară de jocuri, dar și organizarea de grătare sau dansuri folclorice. În plus, se implică regulat în strângeri de fonduri și sprijină acțiunile de voluntariat pentru cauzele locale.

Tot pentru a contribui la integrarea rapidă a studenților internaționali, University of Essex a implementat un test de limbă engleză, English Language Assessment, pe care trebuie să îl susțină toți cei din primul an.

În urma analizei rezultatelor, care nu au impact asupra studiilor, cei care nu stăpânesc limba destul de bine pot urma cursuri suplimentare de engleză, existând și consilieri ce îi pot ajuta de fiecare dată când este cazul.

Pe lângă workshop-uri, întâlniri și alte activități, sindicatul studenților de la Essex, ISA, organizează Fresher’s programme. Acesta include evenimente pe timp de zi, dar și pe timp de noapte ce facilitează interacțiunea dintre studenţi.

Majoritatea universităților din Marea Britanie au grupuri de suport pentru viitorii studenți. De exemplu, University of Northampton are un grup de Facebook pentru aplicanți, unde cei interesați pot pune întrebări la care primesc răspunsuri de la studenți și reprezentanți ai universității.

student român în străinătate

3. HAN University of Applied Sciences

Nu doar în Marea Britanie există implicare din partea universităților pentru a ajuta la acomodarea studenților internaționali.

Universitatea de Științe Aplicate HAN din Olanda, se mândrește cu aproximativ 3.000 de studenți din peste 150 de țări, astfel că misiunea de a-i ajuta să se integreze cât mai repede este luată foarte în serios.

HAN a înființat un International Office al cărui obiectiv este să vină în întâmpinarea oricăror probleme ar putea apărea cu studenții veniți din străinătate. Anual este organizată o Săptămână a Studentului Internațional în cadrul căreia se desfășoară mai multe activități, toate încurajând interacțiunea dintre cursanți.

În străinătate, studentul este pe primul loc

Dincolo de programele universitare de integrare, cea mai importantă mână de ajutor vine de la colegii mai mari. La mai toate universitățile din Europa există comunități de diferite mărimi de studenți români, iar aceștia sunt întotdeauna dispuși să ajute.

Fie că vorbim despre sfaturi sau indicații practice cu privire la program, locuri de muncă și cazare, studenţii mai mari sunt mereu dispuşi să îşi ajute colegii noi veniţi.

Studiul în străinătate este o experiență completă, care depășește cu mult granița aprofundării unui domeniu. Aceasta te învață să interacționezi cu oameni ce provin din medii diferite, te încurajează să experimentezi și îți arată ce înseamnă o societate nouă. De asemenea, îţi dezvoltă abilităţi noi și o deschidere mai mare la necunoscut şi lucruri noi.

consiliere gratuită pentru studenții care vor să învețe în străinătate

Consiliere gratuită pre şi post aplicare la studii în străinătate

EDMUNDO este serviciul gratuit de consiliere educațională internațională care lucrează activ cu peste jumătate din toți aplicanții români la studii în Marea Britanie și Olanda.

Consilierii EDMUNDO oferă asistență în mod gratuit în procesul de pre-aplicare la studii în străinătate (alegerea universităților potrivite, verificarea condițiilor de eligilibilitate, pregătirea dosarului de admitere), aplicarea propriu-zisă, dar și post-aplicare (pregătirea dosarelor de finanțare, cazare, chiar și după începerea cursurilor).

În prezent, comunitatea studenților EDMUNDO numără peste 7.000 de români deveniți studenți internaționali.

Dă PLAY visului tău de a studia în străinătate cu EDMUNDO. Contactează-ne AICI şi poţi beneficia de consiliere gratuită din partea noastră.

Ne poți contacta, de asemenea, pe Facebook sau Instagram. Consilierii noștri sunt aici să îți răspundă oricărei întrebări sau nelămuriri.