Fie că ai decis să aplici la o universitate în străinătate, fie că dorești să îți mărești șansele de a fi admis la un program de studiu în afara țării, în cadrul acestui articol vei putea parcurge informații despre trei dintre cele mai des întâlnite teste de limbă engleză, recunoscute de majoritatea universităților internaționale: CAE, IELTS, TOEFL, dar nu numai.

Pe lângă faptul că vei putea face comparații între aceste trei teste de limba engleză [CAE, IELTS, TOEFL], informațiile de mai jos te vor lămuri și asupra recunoașterii internaționale, structurii, cerințelor, valabilității, prețului, înscrierii și modalității de a învăța pentru fiecare dintre aceste teste.

În plus, la finalul articolului, vei putea descoperi universitățile care acceptă alternative la testele de limbă engleză, precum obținerea calificativului B2 la bac, în cadrul competențelor de limba engleză.

Iată un rezumat al articolului:

1. CAE – Cambridge Advanced Exam
2. IELTS – The International English Language Testing System
3. TOEFL – Test of English as a Foreign Language
4. PASSWORD English Language Testing
5. Competențe lingvistice B2 la bac, acceptate

6. Alternative la testele de limba engleză

7. Datele limită de trimitere a rezultatelor la teste către universitățile din țara în care ai aplicat
Studenti rezolva teste de limbi straine pentru universitate din strainatate

1. CAE – Cambridge Advanced Exam

1. Recunoaștere: acest tip de examen deține recunoaștere globală. Poți verifica aici dacă este acceptat de universitatea/instituția la care vrei tu să aplici la studii în străinătate.

2. Format/durată/structură: îl poți completa fizic, pe foi de hârtie sau online, pe un computer. Durata apoximativă este de 4h și testează patru competențe pe care le puteți parcuge în tabelul de mai jos sau, mai detaliat, aici.

CompetențăConținutScop
Citirea și utilizarea limbii engleze 
(1 oră 30 minute)

8 părți/ 
56 întrebări

Certifică faptul că poți înțelege diferite tipuri de texte, precum: ficțiune, ziare și reviste. Testează utilizarea limbii engleze cu diferite tipuri de exerciții care arată cât de bine stăpânești gramatica și vocabularul.

Scriere
(1 oră 30 minute) 

2 părți


Creezi două tipuri diferite de documente, precum eseuri, scrisori / e-mail-uri, propuneri, rapoarte și recenzii.

Ascultare (aproximativ 40 minute) 

4 părți/ 
30 întrebări

Îți testează abilitatea de a urmări firul logic și de a înțelege o gamă variată de materiale vorbite, precum interviuri, emisii radio, prezentări, discursuri și conversații zilnice.


Vorbire
(15 minute/ pereche de candidați) 

4 părți

Îți testează abilitățile de a dialoga eficient cu un interlocutor. Acest test îl vei parcurge cu un alt candidat.

3. Punctaj și cerințe: scorul obținut (de la 160 la 210) corespunde unui calificativ de la C la A (A fiind maximul, echivalentul a 200-210 puncte). Toate universitățile acceptă astfel calificativul A, fiind punctajul maxim. Majoritatea universităților din străinătate necesită obținerea certificatului CAE cu minimum calificativul C sau B (nivel C1 conform Cadrulului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine). **

Cambridge English Scale ScoreGrade/CEFRCEFR level
200-210Grade AC2
193-199Grade BC1
180-192Grade CC1
160-179Level BB2*

* Unele universități acceptă și CAE cu B2 (160–179 puncte) sau chiar și FCE (Cambridge First Certificate in English) cu un anumit punctaj – verifică cu consilierul tău EDMUNDO care sunt acestea.

** Toate instituțiile acceptă cu siguranță CPE (Cambridge Proficiency Exam), indiferent de rezultat.

4. Valabilitate: 2 ani. Faptul că ar fi valabil pe viață este un mit, întrucât instituțiile nu au cum să verifice faptul că nivelul limbii și contactul cu aceasta rămâne constant. Există câteva excepții de la aceasta regulă, într-adevăr puține și care trebuie verificate cu consilierul tău EDMUNDO.

5. Preț: 680 RON (în februarie 2019)

6. Locații și date: centrele de testare și datele în care poți da examenul pot fi găsite aici, dar nu uita să selectezi CAE din acea lista.

7. Înscriere și rezultate: înscrierea și plata se fac online aici.

!Atenție, înscrierile se fac cu minimum 3 săptămâni înainte de data de testare dorită. Rezultatele se primesc online la 2-3 săptămâni după susținere, iar certificatul este eliberat la o luna după afișarea rezultatelor.

8. Exerciții și teste CAE –  iată câteva exemple de teste pe care le poți parcurge în pregătirea ta pentru acest examen:

Student international studiaza pentru universitatile din strainatate

2. IELTS – The International English Language Testing System

1. Recunoaștere: globală. Poți verifica aici dacă este acceptat de universitatea/instituția de interes pentru tine.

2. Format/durată/structură: există două versiuni ale acestui test – Academic sau General Training. Pentru admiterea la universitate este nevoie de IELTS Academic. Durata unui examen este de 2h 45 minute și are următoarea structură, detaliată aici sau în tabelul de mai jos:

CompetențăTimpDetalii
Ascultare30 min (+10 minute pentru a-ti transfera răspunsul tău de pe ciornă pe foaia de examen)Patru monologuri și conversații înregistrate
Citire60 minute
Trei pasaje lungi de lectură cu exerciții. Textele variază de la criterii descriptive și factuale la cele discursive și analitice. Include materiale non-verbale, cum ar fi diagrame, grafice sau ilustrații. Textele sunt autentice (de exemplu, preluate din cărți, jurnale și ziare).
Scriere60 minute
Scrierea unui text de cel puțin 150 de cuvinte în care persoana care efectuează testul trebuie să rezume, să descrie sau să explice un tabel, un grafic sau o diagramă.
În plus, scrierea unui useu scurt de cel puțin 250 de cuvinte.
VorbireÎntre 11 și 14 minuteConstă într-un interviu față în față.
Include întrebări scurte, discuție pe larg despre un subiect familiar.

3. Punctaj și cerințe: Punctajul este exprimat în Band 0 – 9 (Band 9 fiind maximul). În general, pentru programele de licență cerința minimă este de 6 – 6.5, iar pentru cele de master, în general, cerința este 6.5 – 7.0.

4. Valabilitate în funcție de universitate: să nu fi trecut mai mult de 2 ani de la susținerea testului și până la începerea studiilor, să nu fi trecut mai mult de 2 ani de la suștinerea testului și până la momentul aplicării sau până la un anumit deadline impus. MIT: faptul că ar fi valabil pe viață. Instituțiile nu au posibilitatea să verifice faptul că nivelul limbii și contactul cu aceasta a rămas neschimbat după acei 2 ani.

5. Preț: 935 RON (februarie 2019)

6. Locații și date: British Council oferă teste IELTS în aceste cinci locații din România: București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Pentru a putea afla datele disponibile pentru examenele în decursul acestui an, click aici.

7. Înscriere și rezultate: înscrierea și plata se fac online aici. Îți recomandăm să te înregistrezi online cu cel puțin cinci săptămâni înainte de data testului. Rezultatele se pot verifica online la 13 zile după data susținerii, iar tot atunci vei putea obține și certificatul, numit Test Report Form.

8. Exerciții și teste IELTS  – iată patru surse la care poți apela pentru a te pregăti și familiariza cu acest tip de test:

Tanar student completeaza test de limbi straine pentru admiterea la universitate din UK

3. TOEFL – Test of English as a Foreign Language

1. Recunoaștere: peste 90% din universitățile din UK acceptă scorurile TOEFL, dar este preferată în cea mai mare parte de universitățile din S.U.A. Înainte de a te hotarî asupra acestui test, întreabă un consilier EDMUNDO dacă universitatea ta de interes acceptă TOEFL.

2. Format/durată/structură: formatul poate fi Internet-based (iBT) sau paper-delivered. IBT este cea mai răspândită modalitate de a parcurge acest test, care are o durată de 4h.  Structura acestui test este următoarea:

SecțiuneaOrdineaTimpNr. întrebăriDetalii
Citire1
60-80 min
36-56 întrebăriCitești 3-4 pasaje și răspunzi la întrebări
Ascultare260-90 min34-51 întrebăriAsculți 4-6 lecturi și 2-3 conversații și răspunzi la întrebări
Pauză310 min
Vorbire420 min6 exercițiiOferi răspunsuri punctuale la întrebări cu subiecte familiare.
Scriere550 min2 exerciții
Compari un pasaj și o prelegere; scrii un text în opinia ta.


TotalAprox. 4h

3. Punctaj și cerințe:  TOEFL este punctat pe o scară de la 0 la 120 de puncte. Fiecare dintre cele patru secțiuni (Citire, Ascultare, Vorbire și Scriere) primește un scor de la 0 la 30. Pentru nivel licență majoritatea universităților internaționale acceptă minimul de 70-80 puncte în totalitate (minim între 17-20 puncte, la fiecare componentă). Nivelul master acceptă în jur de 90 de puncte per total. Verifică împreună cu consilierul EDMUNDO cerințele exacte, în funcție de universitățile alese.

4. Valabilitate: Toate scorurile testelor TOEFL sunt valide timp de 2 ani.

5. Preț: 900 RON (februarie 2019)

6. Locații și date: Pentru vizualizarea datelor și a locațiilor, precum și pentru înscriere, trebuie să îți creezi un cont aici.

7. Înscriere și rezultate: cel mai flexibil și rapid test (din cele prezentate până acum) cu privire la înscrierea și primirea rezultatelor. Astfel, înregistrarea se închide cu 7 zile înainte de data testelor.

Vei primi un e-mail care te informează când sunt disponibile punctajele tale – aproximativ 10 zile după data testării. Te poți conecta la contul TOEFL iBT, de pe site-ul de înregistrare TOEFL, și faci click pe „View Scores” din pagina de pornire pentru a vedea rezultalele. Acestea se trimit direct la universitate: Taxa de testare include 4 rapoarte oficiale cu rezultalele TOEFL® care vor fi trimise gratuit către destinațiile TOEFL dacă ai optat pentru această opțiune la înscriere.

8. Exerciții și teste TOEFL – pregătirea înaintea unui examen este crucială în cadrul acestor tipuri de examene de limba engleză, așa că îți recomandăm să parcurgi aceste exerciții pentru a te familiariza cu structura lor:

Student care aplica la studii in UK studiaza pentru test de limbi straine

4. PASSWORD English Language Testing

1. Recunoaștere: un numar semnificativ de universități britanice acceptă acest test ca alternativă la testele de mai sus. Aceste universitati le poti vedea aici

2. Format/durată/structură: testul se completează online și durează 3h. Detaliile de susținere se discută împreună cu consilierul, în funcție de universitatea aleasă. Iată ce structură are:

CompetențăTimpDescriere
Citire1h 15 minute5 secțiuni. La fiecare secțiune ai de completat un exercițiu (între 1 și 17 întrebări/secțiune
Ascultare1h5 secțiuni. La fiecare secțiune este una sau mai multe exerciții pe care trebuie să le rezolvi.
Poți apăsa o dată PLAY și înregistrarea nu poate fi oprită sau reluată. Înregistrarea va fi redată de două ori și la cea de-a doua redare apar întrebări.
Scriere30 minuteÎți este testată abilitatea de a scrie un eseu. Ai de ales între titlurile a două eseuri, din care vei scrie doar unul de cel puțin 200 de cuvinte.
Vorbire20 minutes
5 secțiuni. În fiecare secțiune, există una sau mai multe sarcini pe care trebuie să le finalizezi. Veți citi întrebarea de pe ecran și apoi vei răspunde vorbind în microfon. Poți să îți notezi pe o foaie răspunsurile și apoi să le verbalizezi pentru la ultima secțiune vei avea un grafic de analizat.

3. Punctaj și cerințe: asemănător cu sistemul IELTS – punctajul este exprimat în Band 0 – 9 (Band 9 fiind maximul). În general, pentru programele de licență, cerința minimă este de 6, iar pentru cele de master, în general, cerința este de 6.5.

4. Valabilitate: precum cele prezentate mai sus, este recunoscut până la 2 ani de la data susținerii.

5. Preț: 0 – 350 lei, în funcție de universitate.

6. Locații și date: precum am amintit mai sus, examenul se dă online, prin intermediul Skype sau la sediul EDMUNDO din București/Timișoara/Iași la o dată stabilită împreună cu consilierul EDMUNDO.

7. Înscriere și rezultate: consilierul EDMUNDO te va înscrie, însă trebuie să îți exprimi interesul cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte, iar rezultatele ajung în jur de 7 zile de la data testării sau mai repede.

8. Exerciții și teste 

Pregătirea pentru acest test nu trebuie să fie mai prejos decât pentru celelalte teste, astfel îți punem la dispoziție aceste materiale:

Student strain aplica la universitatile din strainatate

5. Competențe lingvistice B2 la bac, acceptate

Dacă nu dorești să susții niciun test de limbă dintre cele prezentate mai sus, ai noroc! Unele universități din străinătate acceptă competențele B2 la bac, la limba engleză, atât pentru licență, cât și pentru master. Acest lucru se aplică atât pentru universitățile din Marea Britanie, cât și pentru cele din Olanda sau Suedia. 

Iată universitățile care acceptă competențele B2 la bac, atât la nivel de licență, cât și la nivel de master aici

Test de limbi straine scris de mana de student international la o universitate din strainatate

6. Alternative la testele de limba engleză

Unele universități din Marea Britanie au propriul test de evaluare a cunoștințelor de limbă engleză sau acceptă alte atestate în afară de Cambridge, IELTS și TOEFL.

Am făcut o selecție a universităților din portofoliul EDMUNDO care oferă alternative avantajoase din punct de vedere financiar în ceea ce privește testul de limbă engleză celor care vor să aplice la un program de licență sau de master.

Iată universitățile care administrează propriul test de limbă în mod gratuit sau contra-cost, în Romania sau în UK.

În cazul în care nu dorești să te pregătești singur/ă pentru aceste teste, oricare ar fi ele, partenerii noștri de la Online Teacher, pot exersa împreună cu tine, prin Skype, la orele și în zilele convenite împreună.

Tanar studiaza pentru a fi admis la universitate din strainatate

7. Pregătește-te din timp pentru testele de limbă engleză

Deși nu e specificat în mod expres întotdeauna, rezultatele la aceste teste de limbă engleză se folosesc în primul rând ca un criteriu de filtrare de bază (scoruri peste un prag minim) și în al doilea rând ca un element important din evaluarea finală (până la 25-33% din punctajul aplicației).

Vestea bună este că rezultalele la testele de limbă pot fi trimise către universitatea la care vei studia și după ce primești răspunsul că ai fost admis/ă. Iată datele limită până la care poți trimite rezultatele, în funcție de țara în care ai aplicat la studii în străinătate:

ȚarăTermen limită/Perioada
Marea Britanie31 august
DanemarcaÎntre 1 februarie – 5 iulie pentru nivel licență , în funcție de universitate
1 august pentru nivel master, în funcție de universitate
OlandaÎntre 1 iulie – 31 august, în funcție de universitate

Așadar, acum că știi diferențele dintre aceste tipuri de teste, de unde poți învăța pentru ele și care sunt universitățile care acceptă competențele lingvistice B2 la bac, tot ce îți mai rămâne de făcut este să te pui pe aprofundat engleza (dacă este necesar) și de întrebat aici, dacă mai ai nelămuriri despre aceste teste și universitățile la care dorești să aplici la studii în străinătate.

Baftă!