Cu ajutorul acestui articol vei descoperi pașii pe care trebuie să îi parcurgi dacă vrei să studiezi în Olanda.
În plus, vei descoperi detalii despre beneficii, costuri, modalități și surse de finanțare, metode de aplicare, dar și despre cum poți să te distrezi sau relaxezi într-o țară care îți oferă o grămadă de variante fun de petrecere a timpului liber.

Despre sistemul de învățământ din Olanda

Sistemul olandez de învățământ diferă de cel din România. Elevii olandezi trebuie să aleagă încă de la vârsta de 12 ani tipul de universitate a cărei studii doresc să îl urmeze.

Tipuri de universități

În Olanda există 2 tipuri de universități – de cercetare și de științe aplicate.

Universități de Cercetare (WO)

Pe teritoriul Olandei poți găsi 18 Universități de Cercetare. Pentru a fi acceptat ca student  este necesară diploma de bacalaureat. Domeniile de studiu sunt extinse, iar focusul este spre cercetare.

Universități de Științe Aplicate (HBO)

Înscrierea la Universitățile de Științe Aplicate, în număr de 43 în total, în Olanda, este un proces mai ușor decât cel pentru Univeristățile de Cercetare, care nu necesită decât diploma de bacalaureat. Aici domeniile de studiu sunt restrânse, iar orientarea studiilor este spre aplicabilitate și profesionalism.

Printre universitățile amintite mai sus există un număr de 18 universități partenere Edmundo, universități la care puteți aplica cu consiliere gratuită din partea echipei noastre.

 

VWO vs HAVO. Cum se diferențiază tipurile de educație liceală în Olanda

În Olanda există două mari tipuri de educație liceală: VWO (Preparatory Scholarly Education) și HAVO (Higher General Continued Education).
Primul tip de educație este structurat în 6 ani, iar cel de-al doilea se întinde pe o perioadă de 5 ani. Doar după absolvirea unui VWO, un student are acces la Universitățile de Cercetare.
Absolvenții de HAVO pot fi admiși numai la Universitățile de Științe Aplicate. După absolvirea unui an la o astfel de universitate, studentul poate fi admis în cadrul unei Universități de Cercetare.

Cu diploma de Bacalaureat, un absolvent de liceu în România are acces direct atât la universitățile de științe aplicate, cât și la universitățile de cercetare.

Programe de licență (Bachelor Degree)

Exact ca în România, studiile universitare încep cu programul de licență (Bachelor Degree), urmat de programul de masterat. Așa cum putem observa și mai sus, în funcție de tipul universității, în Olanda există două mari tipuri de diplome de licență (Bachelor Degree):

  • Programe oferite de WO: BA – Bachelor of Arts: 3 ani

                                                      BSc – Bachelor of Science: 3 ani

  • Programe oferite de HBO: B – Bachelor: 4 ani

Studii în străinătate - studiaza in Olanda

Costuri de școlarizare

Licență sau Bachelor Degree

Costurile de școlarizare în cadrul programelor de licență reprezintă echivalentul a 2.078 € /an, la universitățile de stat. În ceea ce privește universitățile particulare, costurile de școlarizare pot fi cuprinse între 2.078 și 15.000 €/an.

Master’s Degree sau studiile Postgraduate

Pentru a urma un master în cadrul unei universități de cercetare, un student trebuie să absolve un program de licență (Bachelor) la o astfel de universitate. Absolvenții HBO se pot înscrie la masterat la o universitate de cercetare, însă de cele mai multe ori vor trebui să susțină probe suplimentare sau să urmeze un an de Pre-master. Universitățile de științe aplicate au și ele programe de master, însă într-un număr mai restrâns și adesea mult mai scumpe (deoarece sunt mult mai specializate).

Un absolvent al unei facultăți din România se califică automat pentru studiul universitar în cadrul unui program de studiu în cadrul Universităților de Cercetare. Echivalarea studiilor se face în sistemul de credite ECTS, unui absolvent fiindu-i necesare 180 de credite pentru a se înscrie la un astfel de master.

Durata unui program de master este de 1 până la 2 ani.

Costuri de școlarizare:

  • Universități de Cercetare (WO): ~ 2078 €/an
  • Universități de Științe Aplicate (HBO):  între ~ 2078 €/an și ~ 10.000 €/an

Posibilități de finanțare

O primă variantă de finanțare o reprezintă un împrumut guvernamental care acoperă taxele de școlarizare în proporție de 100%.

Loan Tuition Fee

Acest împrumut guvernamental acoperă în totalitate taxa de școlarizare tuturor studenților olandezi sau europeni. Pentru acest împrumut se aplică la DUO – IB-Groep, o agenție guvernamentală. Avantajul acestui împrumut este acela că trebuie rambursat doar la doi ani după terminarea studiilor, în rate stabilite de aceeași autoritate. Dacă câștigi sub venitul minim pe economie în Olanda lucrând full‐time, nu vei fi obligat să plătești nimic înapoi nici in faza de repayment. Venitul minim pe economie în Olanda este în jur de 1507 euro/lună pentru cei cu vârsta de peste 23 de ani. Daca vei caștiga peste salariul minim pe economie, va trebui să plătești până la un maximum de 4% pe lună din venitul brut caștigat.
De ce să nu profiți de un ajutor care să te scape de grijile în plus, ca tu să te poți canaliza doar pe împlinirea visului tău?

Job part-time

Studiile nu îți vor ocupa tot timpul, așadar o altă modalitate prin care poți să strângi niște bani sunt job-urile part-time. Alegând job-ul potrivit, te vei putea bucura de un venit de aproximativ 5-6 €/oră și de experiența unui loc de muncă.

Costurile unui student în Olanda

Costuri de transport

Știați că în Olanda sau Regatul Țărilor de Jos, bicicletele sunt un simbol național? Numărul acestora depășește 18 milioane și este de două ori mai mare decât al autoturismelor. Așadar, s-ar putea să vă integrați perfect apelând la acest mijloc de transport și în plus să economisiți niște bani.

Un bilet de autobuz în Olanda variază între 1,6 € și 3 €/călătorie. Dacă totuși nu preferați plimbarea pe bicicletă sau aglomerația autobuzelor, există alternativa unui taxi, prețul unui kilometru încadrându-se între 2 € și 5,5 €.

Telefon și internet

Accesul la comunicare este printre cele mai importante lucruri atunci când ești departe de casă, așa că vei vrea să ții legătura cu cei de acasă. Ca să poți face asta ai nevoie de o cartelă telefonică, prețul ei fiind de 10 €/lună. Abonamentul la internet te costă, în Olanda, 25 de €/lună.

Mâncare și altele

Îți poți face aprovizionarea cu mâncare din supermarketuri ca Lidl sau Aldi, magazine nemțești care au produse bune la prețuri mici.

Dacă vrei să ieși în oraș, prețurile unei cafele sau ale unui ceai se încadrează în jurul sumei de 2 €, un sandwich te costă 3 € , iar dacă vrei ca într-o seară să te bucuri de o pizza pe o terasă din Olanda, prețul acesteia este aproximativ 10 €.

Vestea bună este că există reduceri pentru studenți în Olanda, astfel încât la sfârșit de săptămână te poți bucura de un bilet la cinema cu reducere pentru studenți, prețul acestuia fiind de 6 €.

Universități partenere la care poți aplica cu ajutorul Edmundo

Universități de Științe Aplicate (HBO)

Avans University of Applied Sciences

Localizare

Universitatea Avans are 3 campusuri universitare situate în partea de sud a Olandei: Breda, Hertogenbosch și Tilburg.

Universitate de top

Clasată în fiecare an printre primele instituții de învățământ în topul universităților de științe aplicate, Avans oferă studenților săi programe de studii ce îmbină teoria cu practica, pregătindu-i încă de la început pentru cariera lor profesională.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Științele Mediului, Inginerie, Management, Business, Finante – Banci

Master – Grafică și animație digitală/multimedia, Arte, Design.

NHTV Breda University of Applied Sciences

Localizare

Universitatea este situat în sudul Olandei, în orașul Breda, la numai 100 de km distanță, atât față de Amsterdam, cât și de Brussel. Orașul este unul istoric și are 180.000 de locuitori, iar dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt studenți.

Facilități

NHTV Breda a fost înființată în 1966 sub forma unui institut ce oferea programe de studiu în management turistic, iar în acest domeniu este una dintre cele mai mari și bine văzute universități din lume. În acest moment studiază la NHTV Breda cam 7.700 de studenți din peste 60 de țări diferite. Din acest motiv, majoritatea programelor de studiu oferite de universitate sunt cu predare în limba engleză.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Management Turistic, Dezvoltare jocuri, Computer Science, Grafică și animație digitală/multimedia. Comunicare și jurnalism, Management, Inginerie, Științele mediului

Master – Dezvoltare jocuri, Comunicare și jurnalism, Management Turistic, Advertising, Business.

Fontys University of Applied Sciences

Localizare

Campusul central Fontys este localizat în Eindhoven, al cincilea oraș ca mărime din Olanda și cel mai mare din sudul țării, cu peste 200.000 de locuitori. Peste 40% din bugetul alocat Olandei pentru cercetare și dezvoltare este concentrat în proiecte derulate în această regiune, făcând ca Eindhoven să fie desemnat ca orașul „leading in technology”. Universitatea are alte 2 mari campusuri localizate și în orașele Venlo și Tilburg.

Facilități

Fontys este una dintre cele mai mari instituții de învățământ din Olanda, numărând peste 40.000 de studenți, sistemul de predare fiind centrat pe grupe mici de studenți, punându-i pe aceștia în centrul procesului de predare-învățare.

Fiind o universitate de științe aplicate, Fontys se axează foarte mult pe latura practică a noțiunilor predate, colaborând strâns în acest sens cu mediul de business. Într-un top al universităților de cercetare realizat de Elsevier în 2011, Fontys ocupă locul al 8-lea.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Finanțe-Bănci, Business, Management, Marketing, Electronică și telecomunicații, Inginerie, Tehnologia informației, Inginerie mecanică, Computer Science, Alte domenii, Comunicare și jurnalism, Arte, Cibernetică și Robotică.

Master – Business, Management.

HAN University of Applied Sciences

Localizare

Situată în estul Olandei, în apropierea graniței cu Germania, HAN University of Applied Sciences are două campusuri, situate în Arnhem si Nijmengen.

Facilități

Studenții străini beneficiază de expertiza și experiența profesorilor și companiilor internaționale. Independența și inițiativa studenților sunt stimulate prin oferirea posibilității de a urma studiile în mai multe țări: cursuri în Olanda, stagiatura și lucrarea de licență la firme internaționale și un semestru de studiu la o universitate parteneră, oriunde în lume.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Inginerie mecanică, Electronică și telecomunicații, Servicii Publice, Sociale și Securitate, Comunicare și jurnalism, Business.

Master – Inginerie mecanică, Inginerie, Biologie, Business.

Hanze University of Applied Sciences

Localizare

Hanze University of Applied Sciences, Groningen este cea mai mare universitate de ştiinţe aplicate din partea de nord a Olandei. Universitatea este localizată în vibrantul oraş Groningen, oraș cu un număr de 185.000 de locuitori.

Facilități

Toate programele de Bachelor au integrate un job placement, oferindu-le ocazia studenţilor să câştige experienţă de muncă pe parcursul studiilor şi pregătindu-i pentru viitoarea carieră.

Universitatea oferă multiple posibilităţi de dezvoltare personală, de la programe de Bachelor la Associate Degrees şi programe de master full-time, part-time sau dual.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Arte, Comunicare și jurnalism, Dezvoltare jocuri, Business, Management, Marketing, Inginerie mecanică, Fizioterapie, Electronică și telecomunicații, Sport și Educație Fizică, Design, Finanțe – Bănci.

Master – Arte, Design, Business, Management, Comunicare și jurnalism, Educație, Inginerie, Științele mediului.

HU University of Applied Sciences Utrecht

Localizare

A 3-a cea mai mare universitate de ştiinţe aplicate din Olanda, University of Applied Sciences a fost fondată în 1995 în urma fuziunii între mai multe instituţii de învăţământ, fiind o universitate de stat. Universitatea este situată în oraşele Utrecht şi Amersfoort (la 25 de kilometri de Utrecht). Utrecht găzduieşte peste 70.000 de studenţi, oraşul fiind localizat la o oră de Amsterdam, Haga şi Rotterdam.

Facilități

Toate clădirile universităţii sunt moderne, echipate cu librării media, computere, internet wireless și restaurante. Universitatea găzduieşte peste 38.000 de studenţi din peste 100 de ţări, iar în fiecare an 200 de studenţi îşi încep studiile la Utrecht.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Business, Management, Educație, Limbi și Literaturi moderne, Comunicare și jurnalism.

Master – Business, Design.

HZ University of Applied Sciences

Localizare

Universitatea se află într-un oraș tipic olandez, numit Vlissingen, din sudul Olandei, aflat pe malul mării.

Facilități

Universitatea oferă studenților săi un mediu de lucru prietenos. De asemenea, un an de stagiu în companii a devenit parte integrată a programelor de licență, ceea ce presupune minimum un an de experiență recunoscută la finalizarea facultății.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Chimie, Inginerie civilă, Inginerie, Management, Business, Management Turistic, Hidrologie.

Inholland University of Applied Sciences

Localizare

Universitatea Inholland are campusul universitar împărțit în cele mai importante orașe ale Olandei: Amsterdam/Diemen, Delft, Haga, Haarlem.

Facilități

Chiar dacă sunt amplasate în orașe diferite în ceea ce privește gradul de mordernizare, toate campusurile Inholland oferă studenților echipamentele necesare perfecționării în domeniul ales. Printre acestea se numără laboratoare de informatică dotate cu iMac, echipamente CISCO, studiouri de înregistrări, avioane în miniatură, etc.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor DegreeChimie, Inginerie civilă, Inginerie, Management, Business, Management Turistic, Hidrologie.

NHL Stenden University of Applied Sciences

Localizare

Pe teritoriul Olandei Universitatea Stenden are 4 campusuri. Campusul central se află în partea de NV a țării în orașul Leeuwarden, capitală istorică a provinciei Friesland. Leeuwarden se află la aproximativ 140 km distanță față de Amsterdam fiind un oraș cu precădere universitar, întrucât din cei peste 95.000 de locuitori, aproximativ 20.000 sunt studenți.

Facilități

Universitatea NHL Stenden este una dintre cele mai mari universități de științe aplicate din Olanda ce pune accentul pe o abordare internațională a educației academice orientate spre practică. Acest aspect le oferă studenților șansa să desfășoare stagii de practică de 6-9 luni în cadrul companiilor internaționale, asigurând astfel o integrare rapidă a absolvenților în domenii specifice ale mediului de afaceri.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Management Turistic, Comunicare și jurnalism, Management, Educație, Tehnologia informației, Business, Limbi și Literaturi moderne, Marketing.

Master – Management Turistic.

Saxion University of Applied Sciences

Localizare

Saxion University se află aproape de graniţa cu Germania, desfăşurându-şi programele internaționale în oraşele Deventer şi Enschede, oraşe universitare de mărime medie, în care o mare parte din populaţie este reprezentată de studenţi.

Facilități

Toate campusurile universității dețin laboratoare de informatică ultramoderne, precum și biblioteci și restaurante. Campusul din Enschede a fost finalizat în 2001 și pune la dispoziția studenților toate facilitățile necesare; pe lângă săli de clasă, acest campus mai prevede și săli speciale pentru lucrul în echipă precum și săli pentru studiu individual.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Computer Science, Arte, Inginerie, Electronică și telecomunicații, Design, Dezvoltare jocuri, Management Turistic, Business, Limbi și Literaturi moderne, Management, Finanțe – Bănci, Contabilitate, Fizioterapie, Tehnologia informației, Cibernetică și Robotică.

Master – Servicii Publice, Sociale și Securitate, Management, Inginerie, Design.

VHL University of Applied Sciences

Localizare

VHL este cea mai mare universitate „eco” de științe aplicate din Olanda. Are două mari campusuri eco-friendly în Olanda: Leeuwarde și Velp.

Facilități

Sistemul educațional este centrat în jurul tău ca student, pornind de la interesele tale, urmărind să te formeze în a deveni competent din punct de vedere profesional la cel mai înalt nivel.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Business, Medicină Veterinară, Alte domenii, Management.

Master – Agricultură și Silvicultură, Management.

Universități de Cercetare (WO)

 

Radbound University Nijmegen

Localizare

Așezat pe țărmurile râului Waal, Nijmegen, orașul-gazdă al Radboud University se află în partea de est a Olandei, la doar 10 km de granița cu Germania. În 2005, localitatea a sărbătorit 2000 de ani, fiind considerat cel mai vechi oraș din țară.

Facilități

Una dintre cele mai importante facilități ale universității este reprezentată de imensul său campus verde. Toate clădirile universității, căminele, biblioteca, centrele de sport și spitalul sunt concentrate în aceeași locație, pentru un acces facil.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Computer Science, Cibernetică și Robotică, Sociologie, Arte, Business, Chimie, Economie, Comunicare și jurnalism, Științe Biomedicale, Psihologie, Biologie, Limbi și Literaturi moderne, Filozofie, Științe Politice.

Master – Servicii Publice, Sociale și Securitate, Business, Economie, Geografie, Științele mediului, Sociologie, Computer Science, Cibernetică și Robotică, Limbi și Literaturi moderne, Comunicare și jurnalism, Drept, Științe Biomedicale, Administrație publică, Științe Politice, Filozofie, Biologie.

Rotterdam Business School (RBS)

Localizare

Rotterdam Business School este situată în vestul Olandei, în oraşul-port cu acelaşi nume, la doar o oră distanţă cu maşina de Amsterdam. Facultatea este localizată în campusul Kralingse Zoom.

Facilități

Rotterdam Business School (RBS) este parte a uneia dintre cele mai importante universităţi de ştiinţe aplicate din Olanda, Rotterdam University. RBS, ca facultate internaţională de business, este axată pe pregătirea studenţilor în vederea unei cariere internaţionale în afaceri.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Business, Limbi și Literaturi moderne, Management.

Master – Antreprenoriat, Finanțe – Bănci, Contabilitate.

Tilburg University

Localizare

Universitatea Tilburg este situată în partea de sud a Olandei, în cel de-al șaselea oraș ca mărime al țării: Tilburg. Având o populație de aproximativ 25.000 de studenți, orașul este considerat unul dintre principalele centre de învățământ din Olanda.

Facilități

Biblioteca Universității Tilburg este una dintre cele mai sofisticate din Europa, permițându-le studenților și personalului să folosească o gamă completă de servicii: să caute informații în cărțile sau revistele din biblioteca online, la domiciliu sau la locul lor de muncă. Centrul sportiv oferă o gamă completă de sporturi incluzând scufundări, alpinism, navigație sau patinaj.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Economie, Business, Drept, Servicii Publice, Sociale și Securitate, Arte, Psihologie, Management, Statistică, Sociologie, Computer Science, Alte domenii, Științe Biomedicale.

Master – Contabilitate, Business, Management, Economie, Matematică, Drept, Servicii Publice, Sociale și Securitate, Finanțe – Bănci, Tehnologia informației, Marketing, Statistică, Inginerie, Sociologie, Psihologie, Comunicare și jurnalism, Grafică și animație digitală/multimedia, Cibernetică și Robotică, Design, Arte, Limbi și Literaturi moderne, Antreprenoriat.

University of Twente

Localizare

Localizată în oraşul Enschede, aflat în partea de est a Olandei, la graniţa cu Germania, Universitatea din Twente este una dintre cele mai tinere universităţi de cercetare din Olanda.

Facilități

Încercând să combine într-un mod echilibrat tehnologiile de varf cu elementul uman, ştiinţele exacte cu cele comportamentale, sociale și de management, universitatea oferă programe la toate nivelurile de studiu – licența (trei ani), masterat (doi ani), doctorat (patru ani) si post-doctorat în limbile engleză, germană şi neerlandeză.

Domenii de studiu

Licență/Bachelor Degree – Inginerie, Business, Tehnologia informației, Comunicare și jurnalism, Electronică și telecomunicații, Matematică, Design, Psihologie, Computer Science, Inginerie Chimică, Inginerie civilă, Inginerie mecanică, Management.

Master – Matematică, Fizică, Științe Biomedicale, Inginerie, Inginerie Chimică, Management, Computer Science, Inginerie civilă, Electronică și telecomunicații, Cibernetică și Robotică, Tehnologia informației, Științele mediului, Geografie, Design, Inginerie mecanică, Statistică,Psihologie, Servicii Publice, Sociale și Securitate, Comunicare și jurnalism, Hidrologie, Business, Educație, Relații Internaționale, Filozofie, Sociologie, Administrație publică.

Timp liber

Ca să îmbini utilul cu plăcutul, o bună alegere ar fi să îți ocupi timpul liber vizitând frumoasa țară a lalelelor. Mai jos ai câteva destinații care merită vizitate în Olanda:

Amsterdam

 Este cu adevărat fascinant să pornești la o plimbare în capitala oficială a Olandei, Amsterdam. Poți vizita atracții ca Muzeul Van Gogh, Casa Anne Frank, Piața Dam, Casa memorială Rembrandt, etc.

Gouda

Un oraș tipic olandez, Gouda te așteaptă cu o arhitectură superbă, clădiri vechi, canale impresionante și încăperi cu vitralii magnifice.

Rotterdam

 În trecut un sat mic de pescari, Rotterdam s-a dezvoltat și a ajuns astăzi să fie unul dintre cele mai impresionante orașe ale Olandei. Cartierele istorice sunt demne de vizitat, iar bicicleta este mijlocul de transport cel mai indicat.

Harleem

 Harleem, cunoscut și sub denumirea de ”Orașul florilor” se afla pe malul râului Spaarne și se mândrește cu numeroasele sale structuri medievale, fiind și el o atracție turistică ce adună anual un număr impresionant de turiști.

Până când pot aplica la studii în Olanda?

Deadline-ul pentru a aplica este 1 mai, așa că hurry up și aplică!
Dacă nu ai reușit să aplici până în 1 mai, nu îți face griji, unele programe sunt deschise și după această dată.

Aplică cu ajutorul EDMUNDO în Olanda

Echipa EDMUNDO te poate consilia GRATUIT să îți îndeplinești visul și să devii student în Olanda. Tot ce trebuie tu să faci este să ne contactezi și să aplici.
As simple as that 🙂