Mutarea în străinătate pentru studiu poate fi de multe ori o aventură costisitoare. Taxele de școlarizare, cazare, costurile de trai și atât de multe alte lucruri, de obicei, pot părea imposibile pentru mulți dintre studenți.

Cu toate acestea, unii elevi sunt atât de talentați și arată atât de mult potențial, că numeroase instituții din întreaga lume doresc să investească în ei și să îi ajută să își îndeplinească visele.

1. Tipuri de burse pentru studenți
1.1. Burse de merit
1.2. Burse pentu cazuri speciale
1.3. Burse sociale
1.4. Burse pentru masteranzi
2. Împrumuturi pentru studenți
2.1. Tipuri de împrumuturi pentru studenți
2.2. Împrumuturi oferite de guvern
3. Premii pentru studenți

1. Tipuri de burse pentru studenți

Bursele pot fi acordate studenților de către:

 • statul primitor – o bursă care (în funcţie de oferta fiecărei ţări) poate însemna asigurarea școlarizării, cazare și masă, o alocație lunară, asigurare medicală, transport;
 • universități.

Burse oferite de universități

Criteriul prin care universitățile oferă burse este, de obicei, excelența academică, iar studenții trebuie să se încadreze într-o anumită limită de vârstă (de exemplu, sub 35 de ani). În plus, sunt oferte speciale de burse pentru fiecare nivel de studii.

Iată câteva exemple de universități europene, care oferă cel mai mare număr de burse:

 • Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie;
 • Universitatea Swansea, Marea Britanie;
 • Universitatea Cattolica del Sacro, Italia;
 • Universitatea de Sud, Danemarca.

În Danemarca există aproximativ 230.000 de studenți și peste 18.000 dintre ei provin din țări străine. Acestor studenți li se oferă o multitudine de opțiuni de studiu în străinătate.

1.1. Burse de merit

Bursele de merit se acordă în urma unor criterii cum ar fi realizări, hobby-uri, talente, afilieri cu diverse grupuri sau aspirații în carieră. Aceste burse pot fi oferite de guvernul federal și de stat, marile corporații, companii locale, organizații profesionale sau universități.

1.2. Burse pentru cazuri speciale

Aceste burse sunt concepute pentru minoritățile etnice. Programele de acest tip au rolul de a ajuta studenții minoritari să urmeze o educație în diferite domenii.

Unele organizații oferă burse pentru studenții cu dizabilități fizice, dizabilitați de învățare și alte condiții grave de sănătate.

1.3. Burse sociale

Aceste burse sunt un tip de ajutor financiar, care nu trebuie să fie rambursat. Comparativ cu bursele care sunt, de obicei, pe bază de merit, acestea sunt în mare parte bazate pe nevoi. Se bazează de obicei pe circumstanțele financiare.

Această formă de sprijin financiar nu trebuie să fie plătită înapoi și valoarea ei de cele mai multe ori variază de la 500 la 2.500 USD.

1.4. Burse pentru masteranzi

Ca student masterand poți aplica pentru postul de asistent universitar cu ajutorul unei burse. Această activitate implică de obicei aproximativ 10 ore de lucru pe săptămână în schimbul școlarizării gratuite. Rambursarea exactă va varia de la o universitate la alta, unele s-ar putea să acopere chiar și costurile de trai în timp ce altele ar putea să îți ramburseze doar echivalentul unui salariu obișnuit.

2. Împrumuturi pentru studenți

Aceste împrumuturi se acordă pentru a studia în străinătate, dar trebuie să fie plătite înapoi. Acestea funcționează la fel ca orice alt credit, cu câteva diferențe. Poți obține un împrumut pentru studenți de la guvern sau de la o bancă privată. Aceasta poate fi o bancă din țara de origine sau o bancă străină, din țara în care dorești să studiezi.

Cu toate acestea, împrumuturile pentru studenți pe care le poți obține de la guvern tind să fie mai favorabile, deoarece ratele sunt de obicei mai mici.

Unele împrumuturi sunt bazate pe nevoi financiare, în timp ce altele sunt la fel ca orice alt credit și se bazează pe scorul tău de credit (Fair Isaac Corporation). Acesta este un algoritm prin care se stabilește gradul de risc al persoanei care solicită împrumutul.

2.1. Tipuri de împrumuturi pentru studenți

În Europa, poți găsi schema de credite Erasmus + master, care oferă sprijin UE pentru credite bancare de până la 12.000 de euro pentru un an de master sau de până la 18.000 de euro pentru un program de doi ani.

2.2. Împrumuturi oferite de guvern

Finanțarea studiilor tale se poate realiza prin intermediul împrumutului guvernamental Tuition Fee Loan (Marea Britanie), care acoperă taxa de școlarizare în procent de 100%, având o valoare de 9.250 £ /an.

Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora, iar rambursarea va începe din momentul în care vei depăși pragul de 25.000 de lire ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag. Taxa este luată lunar din salariu de către Guvern.

EX: daca castigi 26.000 de lire pe an, vei înapoia 9% pe an din ce depășește 25.000, adica 26.000 – 25.000 (pragul) = 1000 – rezultând 9% pe an din cei 1000 de lire.

Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu, pentru Romania pragul stabilit este de £10.000/an.

3. Premii pentru studenți

Premiile pentru studenți sunt exact ceea ce crezi: premiul este reprezentat de o anumită sumă de bani, care nu va sprijini studiile, dar poate fi considerat ca o formă de ajutor financiar. Acestea se acordă o singură dată și pot varia de la câteva sute la câteva mii de euro.

Premiile pentru studenți pot fi oferite pentru:

 • Performanța la examenele de licență;
 • Realizări academice;
 • Rezultatele bune la cursuri și examene;
 • Cea mai bună lucrare într-o gamă largă de domenii;
 • Recompensarea muncii remarcabile depuse pentru o disertație, examen sau o teză, precum și pentru performanța generală.

Poți câștiga, de asemenea, un premiu și obține o bursă pentru anul următor sau poți primi chiar și titlul de savant, dacă ești pe cale de a absolvi.

EDMUNDO te poate consilia gratuit!

Ai nevoie de ajutor pentru a completa dosarul tău de admitere sau pentru a găsi bursa de studiu potrivită? Consilierii EDMUNDO sunt alături de tine GRATUIT.

Contactează-ne AICI pentru mai multe detalii. De asemenea, ne găseşti şi pe Facebook şi Instagram.

Categorii: Blog