Danemarca îţi oferă o gamă variată de programe de studii la care poţi aplica în domenii precum: Educaţie, Tehnologie, Ştiinţe Umane, Inginerie, Arte şi Creaţie.

Pe lângă lista universităţilor partenere EDMUNDO din Danemarca şi a programelor de studiu, este necesar să deţii mult mai multe informaţii pentru a fi bine informat/ă înainte de a deveni student/ă în această ţară.

De aceea, am pregătit o listă de #StudyFacts pentru Danemarca, care sigur te vor ajuta să te pregăteşti mai bine pentru aventura de student internaţional din această ţară. Take a look bellow!

1. Studii gratuite 100% în Danemarca

În Danemarca, atât studiile de licenţă, cât şi cele de master sunt complet GRATUITE. Această reducere de 100% a taxelor de studiu se aplică doar tinerilor care aparţin unei ţări din Uniunea Europeană sau Elveţia.

Astfel, ai şansa să aplici şi să studiezi gratuit la unele dintre cele mai importante academii şi universităţi din Europa, gratis.

2. Predare în stil nordic, modern

Universităţile din Danemarca se mândresc cu stilul modern de predare întâlnit de orice student internaţional odată cu începerea studiilor.

În această ţară accentul este pus pe egalitate, inovare şi exprimare liberă. Orice opinie contează, iar studenţii sunt încurajaţi să creeze dezbateri şi discuţii în timpul orelor de curs.

Predarea îmbină perfect teoria cu practica, astfel că, până la absolvire, un student în Danemarca va dobândi toate abilităţile necesare pentru a se încadra pe piaţa muncii.

3. Tărâmul educaţiei

Din cei ~215.000 de studenţi care se înscriu anual la studii în Danemarca, aproximativ 24.000 sunt studenţi internaţionali. Toţi aceşti studenţi „colorează” harta ţării şi contribuie la schimbarea mentalităţii la nivel naţional în mod pozitiv.

Şi tu poţi deveni unul dintre cei 24.000 de studenţi anul acesta, dacă visezi să studiezi în această ţară. Află la ce universităţi poţi aplica în Danemarca cu ajutorul consilierilor noştri.

4. Programă şcolară asemănătoare cu cea din România

Cursurile universitare din Danemarca încep, pentru majoritatea studenţilor, în septembrie. La fel ca în România, un an de studiu este împărţit în 2 semestre. Astfel, vei avea 2 sesiuni de examene, prima în luna ianuarie, iar cealaltă în luna iunie.

Vacanţa ta de vară va fi exact ca în ţară, pe tot parcursul verii şi se va încheia în luna septembrie, când începe un nou an universitar.

5. 40 de ore de studiu pe săptămână

Ca student în Danemarca vei petrece în jur de 40 ore pe săptămână la cursuri şi seminarii. Mai exact 37,6 ore. Asta înseamnă că vei avea timp destul să ieşi în oraş cu noii tăi prieteni sau să vizitezi ţara în care tocmai ai fost acceptat/ă.

Nu uita totuşi să aloci câteva ore din timpul tău liber şi studiului pe cont propriu, pentru a fi un student mereu pregătit.

6. Sănătate asigurată

Tinerii români care aplică la studii în Danemarca beneficiază de asigurare medicală gratuită oferită de statul danez.

De asemenea, asigurarea medicală din România este valabilă şi în Danemarca, datorită apartenenţei la Uniunea Europeană a ambelor state. Este important, pentru a beneficia de toate aceste servicii medicale, să iei cu tine cardul de sănătate din România.

7. Danemarca – ţara în care te simţi liber şi sigur/ă

Danemarca este una dintre cele mai „prietenoase” ţări din Europa. Oamenii de aici sunt incredibili de sociabili, open-minded şi mereu dispuşi să te ajute să rezolvi o problemă.

De asemenea, se pare că aceştia sunt şi extrem de paşnici. Danemarca este o ţară liniştită, unde foarte rar poţi întâmpina probleme. Aici eşti încurajat/ă să îţi atingi potenţialul şi beneficiezi de sprijin din partea localnicilor, profesorilor sau colegilor.

8. Cu ochii pe ceas

Obişnuieşti să întârzii cu 5, 10, 30 de minute sau mai mult la fiecare ieşire în oraş cu prietenii? Va trebui să schimbi acest obicei odată ce ajungi în Danemarca.

Aceasta este ţara în care punctualitatea este cea mai apreciată calitate a unei persoane. Chiar şi colegii de o vârstă cu tine se vor aştepta să fii mereu punctual/ă, astfel că încearcă să verifici ceasul mai des pentru a te asigura că arată ora exactă. 😀

9. Cursuri de limba daneză online

În orice ţară străină vei fi apreciat/ă dacă înveţi puţin din limba maternă vorbită acolo. Astfel, dacă în timpul anilor de studiu vei vrea să înveţi limba daneză, trebuie să ştii că universităţile îţi oferă şansa de a urma cursuri online gratuite de daneză.

Acestea sunt foarte uşor de accesat şi este un efort foarte mic pe care ai putea să îl faci ca nou locuitor în Danemarca.

10. Job sau bursă?

Răspunsul: poţi aplica pentru oricare dintre acestea în anii de studenţie. Atât job-urile part-time, cât şi bursele acordate de universităţile daneze sunt accesibile oricărui student internaţional.

Acestea sunt o sursă de venit care te pot ajuta să îţi acoperi cheltuielile de cazare, precum şi cele zilnice cu mâncarea, utilităţile etc.

Tip: dacă vrei să diminuezi şi mai mult cheltuielile tale lunare, alege să circuli cu bicicleta în Danemarca!

Contactează consilierii EDMUNDO!

Mai ai câteva curiozităţi despre studiile în Danemarca la care nu ţi-am răspuns mai sus? Ne poţi contacta oricând aici sau pe Facebook şi Instagram pentru a beneficia de ajutorul consilierilor EDMUNDO!