Studiul în străinătate este o experienţă unică în viaţă, care te va ajuta să dezvolţi aptitudini pe plan academic, cultural şi, mai ales, personal. A fi student internaţional înseamnă, în primul rând, să ieşi din zona ta de confort pentru a descoperi locuri şi oameni noi.

În cele ce urmează, EDMUNDO îţi va oferi informaţiile necesare pentru a te pregăti pentru aventura studiului în străinătate, mai exact în Danemarca la VIA University!

1. De ce să studiezi în Danemarca?
2. Vize şi asigurări necesare pentru a studia în Danemarca
3. Despre VIA University College din Danemarca
3.1. Stil de predare modern
3.2. Sprijin pe întreg parcursul anilor de studiu
4. Campusurile Universităţii VIA din Danemarca
5. Ce poţi studia la VIA University?
6. Deadline-urile de aplicare la VIA University în Danemarca

1. De ce să studiezi în Danemarca?

Unul dintre cele mai importante motive pentru care Danemarca este o destinaţie de studiu ideală este reprezentat de gratuitatea studiilor în această ţară. Ai şansa de a urma cursuri de licenţă sau master gratuite în cadrul unor universităţi sau academii de top la nivel european.

De asemenea, Danemarca este o ţară care se bazează pe libertatea de exprimare şi egalitatea cetăţenilor săi. Aici lucrurile se află în echilibru, astfel că vei avea timp să studiezi, dar şi să te bucuri de oraşele şi obiectivele turistice ale acestei ţări.

În Danemarca toată lumea este încurajată să-şi urmeze visele şi să-şi dezvolte potenţialul la maximum, astfel încât vei benefica de suport atât în timpul studiilor, cât şi după finalizarea acestora.

2. Acte şi demersuri legale pe care trebuie să le faci în Danemarca

Ca cetăţean al Uniunii Europene va trebui să trimiţi aplicaţia ta online către SIRI (Agency for International Recruitment and Integration) pentru un document de rezidenţă European.

Dacă vrei să deschizi un cont bancar în această ţară vei avea nevoie de un Civil Registration number (CPR). Consilierii EDMUNDO te pot ajuta cu mai multe detalii despre obţinerea acestui număr civil de Înregistrare în Danemarca dacă îi contactezi aici.

În ceea ce priveşte asigurarea de sănătate, dacă beneficiezi de una activă în România, aceasta este valabilă şi în Danemarca. Este important să ai cardul de sănătate la tine pentru a demonstra existenţa acesteia.

3. Despre VIA University College din Danemarca

VIA University College este una dintre cele mai mari şi importante universităţi de Ştiinţe Aplicate din Danemarca. Aici ai posibilitatea de a aplica pentru programe de studii „Full Degree”, schimburi de experienţă şi şcoli de vară pe diverse domenii ca: Educaţie, Ştiinţe Sociale, Business, Tehnologie şi Creaţie.

Interculturalitatea este o valoare de bază în cadrul VIA University College. Peste 3.500 de studenţi internaţionali aplică anual la studii „Full Degree” sau schimb de experienţe aici.

Pentru cei din conducerea universităţii este important să le ofere acestor tineri un mediu liber de exprimare şi învăţare, unde să se poată simţi ca acasă.

Majoritatea programelor de studii de la VIA University încep cu o perioadă de acomodare în care eşti invitat/ă să participi la diverse activităţi sociale. Prin intermediul acestora vei cunoaşte mai bine universitatea, profesorii şi colegii tăi şi vei avea ocazia să te înscrii în diverse proiecte relevante pentru viitorul tău.

3.1. Stil de predare modern

În cadrul acestei universităţi tinerii sunt învăţaţi să fie responsabili cu privire la cursurile urmate. Orice opinie contează şi orice idee poate fi strălucită, de aceea studenţii sunt încurajaţi să participe activ la fiecare oră de curs, să creeze dezbateri şi să pună întrebări.

Mediul de învăţare este informal şi bazat pe respect reciproc între student şi profesor. Cursurile îmbină inteligent orele de teorie cu cele de practică, astfel că fiecare program de studiu include câteva perioade de training la diverse firme sau organizaţii daneze.

De asemenea, se pune accent pe realizarea proiectelor, prin care se dezvoltă cunoştinţele de specialitate şi abilităţile sociale ale studenţilor. Tinerii au acces uşor la cursuri, bibliotecă sau diverse facilităţi ale universităţii şi pot comunica oricând cu profesorii lor.

3.2. Sprijin pe întreg parcursul anilor de studiu

Studenţii internaţionali de la VIA University vor avea, încă din primul an la această universitate, un coleg mai mare sau un mentor care îi va ghida pe întreg parcursul anilor de studiu.

Astfel, aceştia sunt ajutaţi să se integreze rapid în comunitate şi pot primi răspunsuri la întrebări legate de cazare, cursuri sau modalităţi de petrecere a timpului liber.

4. Campusurile Universităţii VIA

Viaţa la cămin te va ajuta să formezi prietenii noi cu ceilalţi studenţi, dar şi să experimentezi viaţa de adult, în mod independent. În funcţie de cursurile pentru care vei opta la VIA University, vei fi repartizat/ă într-un anumit campus, care aparţine universităţii. Acestea sunt denumite astfel:

 • Herning
 • Horsens
 • Aarhus C
 • Aarhus N

Toate clădirile campusurilor au fost sau sunt în proces de renovare completă, pentru a asigura noilor studenţi cele mai bune şi moderne condiţii de cazare.

5. Ce poţi studia la VIA University?

Cursurile la VIA University sunt GRATUITE pentru tinerii români care visează să studieze în Danemarca. Universitatea oferă studenţilor internaţionali posibilitatea de a urma cursuri „Full Degree” de licenţă [studii de 2 sau 3 ani], „Academy Profession Degree” [studii superioare de licenţă de 2 ani], „Bachelor Top – up” [studii superioare de 1 an jumătate, de licenţă] sau studii de Master.

De asemenea, aceştia mai pot opta şi pentru programe de schimb de experienţă în timpul anilor de studiu sau cursuri predate în cadrul şcolilor de vară la această universitate.

Principalele programe de studiu pentru care poţi aplica la VIA University în Danemarca sunt diverse şi legate de domenii precum: creaţie, tehnologie, business sau educaţie. În funcţie de abilităţile tale, poţi alege să studiezi:

 • Architectural Technology & Construction Management (Bachelor/Licenţă)
 • Civil Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Climate & Supply Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Computer Graphic Arts (Bachelor/Licenţă)
 • Construction Technology (Academy Profession degree)
 • Design & Business (Bachelor Top-up)
 • Design, Technology & Business (Academy Profession degree)
 • Global Business Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Int. Sales & Marketing Management (Bachelor Top-up)
 • Marketing Management (Academy Profession degree)
 • Materials Science Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Mechanical Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Software Technology Engineering (Bachelor/Licenţă)
 • Value Chain Management (Bachelor/Licenţă)
 • Aging in Society: Cross‐cultural Perspectives (Master)
 • General master of rehabilitation (Master)

6. Deadline-urile de aplicare la VIA University în Danemarca

Procesul de aplicare la Universitatea VIA începe la data de 1 februarie. Poţi trimite aplicaţia ta online către universitate până la data de 15 martie.

Dacă eşti absolvent/ă de liceu şi ai fost acceptat/ă în cadrul universităţii în luna iunie va trebui să trimiţi documentele finale: foaia matricolă şi diploma de Bacalaureat.

Pe data de 28 iulie vei primi răspunsul final cu privire la ce tip de cursuri vei urma, începând din toamnă, la VIA University!

Nu uita, consilierii EDMUNDO te pot ajuta cu întocmirea unui dosar de admitere puternic până la datele limită de aplicare. Îi poţi contacta oricând AICI pentru mai multe detalii. De asemenea, le poţi lăsa un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Studiul în străinătate este o adevărată aventură, pe care consilierii noştri te încurajează să nu o ratezi! Aşa că…e timpul să trăieşti visul tău!