În 2016, Marea Britanie a decis în urma unui referendum ieșirea din Uniunea Europeană, fapt ce i-a adus numele de Brexit acestui moment istoric. Schimbările care au venit odată cu acest proces au cauzat multe îngrijorări și au adus de la sine recalcularea unor decizii în ceea ce privește studiul tinerilor din Uniunea Europeană în UK.

1. Ce a însemnat BREXIT pentru studiile în UK

2. Ce înseamnă să studiezi la nivel de master în UK

3. Cum aplici la master in UK

4. Posibilități de finanțare pentru master

5. Universități la care poți să aplici în UK

6. SpotAdmissions pentru universitățile din UK

1. Ce a însemnat BREXIT pentru studiile în UK

Acest moment politic și economic a stârnit multe controverse și nedumeriri și pentru România, care a devenit îngrijorată de situația profesională și educațională a românilor plecați sau care doresc să plece în UK.

Una dintre cele mai importante probleme discutate a fost cea a finanțării pentru studenții români care doresc să învețe în Marea Britanie. Departamentul pentru Educație al Marii Britanii a anunțat în 2018 că studenții din Uniunea Europeană care aplică pentru studii în UK vor putea beneficia în continuare de împrumuturi guvernamentale, pentru anul de studiu 2019/2020.

„Studenții din Uniunea Europeană aduc o contribuție importantă universităților noastre, îmbogățind campusurile din punct de vedere academic și cultural. (…) Studenții din țările Uniunii Europene pot acum să se înscrie pentru cursuri universitare la nivel de licență începând din toamna 2019, cu încrederea că nu va fi necesar să achite taxele de școlarizare în avans și că pot în continuare să obțină împrumuturi guvernamentale care să acopere taxele pe toată durata studiilor. Asta înseamnă că studenții UE care încep cursurile în 2019 vor plăti aceleași taxe de școlarizare ca studenții din Marea Britanie, pe toată durata studiilor.”

Alistair Jarvis, directorul executiv al Asociației Universities UK

Pe 28 mai 2019, Chris Skidmore, Ministrul Universităților, a confirmat că Uniunea Europeană va susține și în anul 2020/2021 finanțarea pentru studii a celor care doresc să învețe în UK.

În prezent sunt peste 135.000 de studenți din Uniunea Europeană în Marea Britanie. Guvernul a stabilit că nu va fi nevoie de obținerea unei vize pentru a studia în UK.

Veștile, deci, sunt foarte bune, iar tu poți aplica pentru un program de master în Marea Britanie, până în 30 iulie 2019, cu ajutorul consilierilor EDMUNDO. Aceștia te vor putea ghida către una dintre cele 79 de universități partenere din UK, în funcție de ce program îți dorești să studiezi.

Dar hai să vedem ce înseamnă să studiezi în Marea Britanie.

2. Ce înseamnă să studiezi la nivel de master în UK

Sistemul de învățământ din Marea Britanie este unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume. Universități din UK sunt incluse în cele mai titrate topuri pentru educație.

Atunci când decizi să studiezi în Marea Britanie, poți opta pentru următoarele tipuri de Master’s Degree. Acesta durează între 1 și 2 ani și are scopul de a te ajuta să aprofundezi informațiile învățate într-un anumit domeniu studiat pe parcursul programului de licență:

  • Master of Art (MA)
  • Master of Science (Msc)
  • Master of Philosophy (MPhil)
  • Master of Literature (MLitt)

Sau poți opta pentru un Master in Business Administration (MBA).

Înscrierea la un program de Master în UK presupune achitarea unei taxe anuale cuprinse între £ 6000 și £ 12.000 (Master) sau £ 8000 și £ 50.000 lire (MBA). Există însă suficiente soluții pentru finanțarea studiilor tale, motiv pentru care nu ar trebui să te îngrijorezi.

Dacă ai parcurs deja anii aferenți nivelului de licență, poți opta pentru un master în străinătate. Acesta te va ajuta să îți lărgești orizonturile și să aprofundezi alături de specialiști domeniul de studiu pe care ți l-ai ales. Vei trăi într-un alt mediu cultural care te va ajuta să înțelegi lumea altfel și îți va da oportunități multiple de cunoaștere și distracție.

3. Cum aplici la master în UK

Cel mai important lucru de care ar trebui să ții cont este deadline-ul de aplicare pentru programele de master. În cazul nostru, pentru UK, deadline-ul este 30 iulie.

Urmează apoi procesul de creare a dosarului tău de aplicare. Acesta îl vei putea construi împreună cu consilierul EDMUNDO care îți va fi alocat.

Întreg procesul de aplicare se desfășoară online și este centralizat, pentru eficiență maximă.

Ce trebuie să conțină dosarul tău:

  • 1 eseu personal care să sublinieze cât mai bine motivația ta pentru a studia la universitatea aleasă de către tine și inclinația către domeniul de studiu preferat de tine
  • 2 scrisori de recomandare de la profesorii tăi
  • Certificatul de limba engleză (CAE, TOEFL, IELTS etc.). Pentru acesta există și câteva alternative ce depind de facultatea la care aplici și pe care le poți verifica aici.

Foarte IMPORTANT de reținut este faptul că masterul pe care îl alegi trebuie să fie conex cu domeniu pe care l-ai studiat la licență. De asemenea, nota de la licență ar trebui să fie în jur de 8.

În ceea ce privește eseul , este necesar să descrii motivul pentru care ai ales această facultate și de ce dorești să urmezi un master în domeniul de studiu precizat de tine. Eseul trebuie să fie cât mai bine documentat și să demonstrezi că știi foarte bine beneficiile facultății alese. De asemenea, contează și legătura acestora cu planurile tale profesionale, pe care le poți descrie în eseu. Cu cât ești mai specific, cu atât mai bine. 🙂

Urmează apoi ca după evaluarea dosarului tău de către universitatea pe care ai ales-o să primești răspunsul.

După admiterea ta, va urma procesul prin care vei găsi cazare și vei afla ce posibilități de finanțare ai.

Consilierii noștri vor fi alături de tine pas cu pas pentru a se asigura că dosarul tău este alcătui corect, iar eseul motivațional cuprinde toate punctele de interes pentru universitatea aleasă de tine.

4. Posibilități de finanțare pentru master

Pentru master poți primi pentru finanțarea studiilor până la £ 10609. Acest împrumut va fi primit direct de către student în contul personal, spre deosebire de împrumutul acordat la nivel de licență. Acesta poate fi folosit atât pentru studii, cât și pentru orice altă cheltuială curentă.

Recuperarea împrumutului de către statul englez se va face după terminarea studiilor, în momentul în care venitul tău anual depășește £ 25.000. Vei fi condiționat să returnezi 9% din ce depășește această sumă, care va fi luată din salariul tău de către Guvern.

Dacă decizi să te întorci în România, va trebui să restitui același procent, dar din suma de £ 10.000, prag stabilit de către Guvernul Marii Britanii pentru țara noastră.

Taxa nu se va modifica pe parcursul anilor școlari.

Ai și opțiunea ca pe parcursul studiilor în UK să aplici pentru joburi part-time care îți pot aduce venituri suplimentare. Poate dura în jur de 6 luni până îți vei găsi un job. Poți câștiga ≈ 7,70 lire/oră.

Află mai multe despre cum funcționează rambursarea împrumutului pentru studii aici.

Există și alte posibilități de finanțare pentru tine și anume bursele de studiu sau de merit, pe care ți le pot oferi universitățile după admitere sau pe loc, la Spot Admissions. Aceste burse nu acoperă însă cheltuielile tale din Marea Britanie, fiind doar un mic ajutor suplimentar.

5. Universități la care poți să aplici în UK

După cum îți spuneam, EDMUNDO este partener cu 79 de universități din Marea Britanie. Poți opta pentru oricare dintre ele în funcție de ce program de studiu îți alegi și de facilitățile lor.

Mai jos vei descoperi 5 universități populare din UK, pentru care au aplicat mulți dintre alumni EDMUNDO.

1. Coventry University

Coventry University
Coventry University

Aceasta este situată la 45 de minute de Londra, în inima Marii Britanii. Este una dintre cele mai mari universități din UK, având peste 18.000 de studenți. Statisticile arată că peste 90% din absolvenții acestei universități sunt angajați în companii de succes.

Găsești aici o gamă largă de domenii de studiu: management, computer science, marketing, cibernetică sau informatică.

2. Westminster University

Studiază în Marea Britanie, după Brexit, la Westminster University
Westminster University

Universitatea se află în frumoasa Londră și oferă acces la 6 campusuri.

Se află pe locul 20 în topul celor mai bune universități din lume și este renumită pentru proiectele reale care le sunt oferite studenților.

Poți opta aici pentru un master în grafică sau computer science.

3. Birmingham University

Studiază în Marea Britanie, după Brexit, la Universitatea din Birmingham
Birmingham University

Focusul acestei universități este pe angajabilitate. Aceasta se află pe locul 6 în topul universităților a căror profesori acordă mult timp studenților pentru studii și proiecte.

Această universitate deține parteneriate cu Cisco, Apple, Sony sau Cartier.

Poți studia aici următoarele programe de master: dezvoltare jocuri, grafică, informatică, cibernetică, robotică sau computer science.

4. University of Sheffield

Studiează în UK, după Brexit, la Sheffield University
Sheffield University

Sheffield este al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie. Universitatea din Sheffield este una dintre cele care promovează munca în echipă și colaborarea.

Deține o legătură strânsă de colaborare cu IBM, Microsoft, Rolls – Royce, Fujitsu, Boeing etc.

Programele de master pe care le poți urma aici sunt: computer science, cibernetică și robotică și dezvoltare web.

5. Queen Mary University of London

Studiază în Marea Britanie, după Brexit, la Queen Mary University of London

Aceasta este situată în Londra și are în spate o istorie bazată pe cercetare.

Universitatea a devenit ce este astăzi având la bază The London Hospital Medical College.

Se bucură de o mare diversitate culturală în ceea ce privește studenții și investește resurse multiple în cercetare.

Poți opta aici pentru studii de master în cibernetică și robotică, informatică și computer science.

6. SpotAdmissions pentru universitățile din UK

SpotAdmissions este un proces de admitere la universitate pe loc. Acesta poate fi susținut deobicei online, pe Skype sau la sediul EDMUNDO.

În cadrul evenimentului de SpotAdmissions sunt invitate universități partenere ale căror reprezentanți te vor putea intervieva și îți vor oferi pe loc un răspuns dacă ești sau nu admis la programul de studiu pe care ți-l dorești și de asemenea, dacă vei beneficia de bursă.

Acest tip de interviu este organizat în fiecare an de către EDMUNDO. Întreg interviul va dura aproximativ 15 – 20 de minute. Vei avea ocazia inclusiv să le adresezi 2/3 întrebări reprezentanților facultăților prezente la evenimentul nostru.

Dosarul tău trebuie să conțină doar diploma sau adeverința de BAC sau licență, foaia matricolă și, opțional, certificatul de limba engleză.

Este suficient să te înscrii pe www.spotadmissions.ro și să te prezinți la interviu în orașul cel mai apropiat de tine sau pe Skype.

Poți afla mai multe despre cum să te pregătești pentru interviu aici.

Poți obține încă finanțare în UK

După cum observi, evenimentele din lume sunt totuși în favoarea studenților ce vor să studieze în Marea Britanie. Finanțarea pentru studiile tinerilor din Uniunea Europeană, care vin în UK, este încă posibilă.

Rămâne doar să ne contactezi și să ne pregătim împreună pentru anii ce pot urma pentru tine ca student în UK. Poți să urmărești în continuare ultimele noutăți despre studiile în străinătate pe pagina noastră de Facebook sau poți completa formularul de aici, pentru a intra în contact gratuit cu unul din consilierii noștri.

Succes!