În fiecare an, noi, cei din echipa EDMUNDO, vorbim cu peste 40.000 de elevi și studenți, iar conversația începe de la dorința tinerilor de a-și crea un viitor profesional care să le aducă împlinire pe termen lung.

Clasele a XI-a, a XII-a și ultimul an de studii universitare reprezintă o perioadă cu întrebări și incertitudini atât pentru elevi, cât și pentru părinții acestora. Deciziile luate în această perioadă influențează viitorul întregii familii și sunt decizii importante atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere financiar.

În cadrul acestui articol vom afla răspunsul la cele mai întâlnite întrebări pe care vi le puneți ca părinte, de la cele legate de siguranța financiară a copiilor, până la detalii legate de conținutul bagajului viitorului student. În plus, veți putea explora câteva testimonale atât a părinților, cât și a studenților EDMUNDO, care au trecut deja prin tot ce va trece familia dumneavoastră în momentul plecării copilului la studii în străinătate.

În plus, pe lângă sfaturi oferite de un psiholog acreditat, pe parcursul acestui articol, veți putea descoperi exact care sunt etapele în cadrul cărora un consilier din echipa noastră vă poate consilia gratuit copilul în demersul lui/ei de a studia la o universitate din afara țării.

De ce aleg tinerii români să studieze în străinătate?

Dacă ar fi să rezumăm motivele pentru care studenții și absolvenții EDMUNDO afirmă că studiile în străinătate reprezintă un pas definitoriu pentru ei, acestea ar fi: nemulțumirea legată de sistemul educațional românesc, universități axate pe practică, oportunități de internship în timpul facultății (practică în cadrul companiilor), posibilități de angajare după absolvire și mediul multicultural în care se pot dezvolta.

Modulele de practică (internship) sunt de obicei perioade în care studentul trebuie să lucreze în cadrul unei companii sau al unei organizații din domeniul studiat. În cele mai multe cazuri, universitățile facilitează și chiar supraveghează acest stadiu. De asemenea, practica generală echivalează acest timp cu ore de studiu, participanții fiind evaluați la final.

Unul dintre criteriile reprezentative pentru universitățile britanice, spre exemplu, este procentul absolvenților care se angajează în domeniul studiat în primele șase luni de la finalul facultății.

În cazul University of Northampton, 95,7% dintre absolvenți reușesc să-și înceapă cariera imediat după terminarea studiilor.

Dat fiind mediul internațional din timpul anilor de studiu, oportunitățile de carieră după absolvire nu se rezumă doar la țara în care se află universitatea, ci se extind în tot spațiul occidental. Adesea absolvenții români de studii în străinătate obțin locuri de muncă ce presupun relocarea într-o altă țară, o capitală europeană sau chiar aleg să revină în România.

În cadrul acestui articol puteţi descoperi mai multe motive pentru care tinerii aleg să studieze în străinătate şi ce factori duc la acest exod al creierelor.

Care este destinaţia de studiu cea mai potrivită?

Destinațiile de studiu posibile sunt dintre cele mai variate: începând cu Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franța, Belgia, Germania, Suedia, Spania, Italia, Elveția și continuând cu SUA, Canada, Thailanda, Turcia, Coreea de Sud, lista ne poartă cu gândul în toate colțurile lumii.

Un pas important îl reprezintă alegerea celei mai potrivite destinații cu planul academic și de carieră al viitorului student, dar și cu stilul de viață și chiar preferințele meteorologice. Pentru a face această alegere mai ușoară, elevii și studenții au parte de sprijinul unui consilier din echipa noastră și de informații de la tineri români care sunt deja plecați la studii în diferite campusuri universitare din străinătate.

Iată care au fost cele mai vizate destinaţii de studiu din străinătate, de către studenţii EDMUNDO.

Ce cheltuieli va trebui să suporte studentul în străinătate?

Indiferent de destinația aleasă, costurile studiului în străinătate se împart în două categorii: costurile la aplicare și cele care apar după începerea efectivă a studiilor.

În partea de aplicare pot apărea costurile care țin de venirea la București în eventualitatea unui interviu față în față cu reprezentanții universității, costuri de accesare a platformei de depunere a dosarului – există țări precum Marea Britanie pentru care aplicarea la orice universitate se face prin intermediul unei platforme centralizate la nivel național, accesul implicând și o plată de £23.

Mai apoi sunt costurile de cazare, fie că alegeți cazarea în campus sau una privată, de obicei, este necesară plata unei garanții și a unui avans la chirie. Aceste costuri diferă de la o țară la alta sau de la un proprietar la altul.

Pe langă acestea, apar costurile de transport, utilități, mâncare și, nu în ultimul rând, distracția. La fel precum costul chiriei, și acestea variază de la o țară la alta și în raport cu orașul în care se află campusul universitar.

Vă sfătuim ca alături de consilierul EDMUNDO și de copilul dumneavoastră să realizați o simulare de buget prin care să descoperiți care ar fi suma necesară pentru a vă susține fiul sau fiica în primele luni de școală într-o altă țară. Mai apoi, dacă este cazul, vă puteți gândi la soluții prin care puteți acoperi aceste costuri sau le puteți reduce. Totul însă începe de la o discuție cu toate informațiile corecte în față.

Printre aceste informații se numără și costul efectiv al studiilor, care diferă în funcție de țară. De exemplu, în Danemarca și Suedia costurile școlarizării sunt gratuite, în Olanda încep de la 2000 de euro, pe când alte țări, precum UK, acoperă în totalitatea taxele de școlarizare printr-un împrumut guvernamental.

În acest articol de pe blogul nostru, puteţi afla, alături de copilul dumneavoastră, cele mai la îndemână metode de finanţare a studiilor în străinătate.

Îşi va putea câştiga propriii lui/ei bani?

Bineînţeles. O preocupare destul de importantă pentru viitorii studenți internaționali o reprezintă cheltuielile de zi cu zi. Jobul part-time este o modalitate foarte răspândită prin care studenții își pot acoperi costurile lunare.

Fiecare țară are propriile reglementări, dar toate permit studenților să lucreze part-time pe timpul școlii și full-time în vacanțe.

Joburile part-time la care au acces studenții în general sunt joburi simple, care nu necesită calificare: joburi în baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, în supermarketuri, împărțit ziare etc.

IMPORTANT: joburile nu sunt garantate pentru studenți. Aceștia trebuie să își caute joburi, să trimită CV-uri, să participe la interviuri.

Adesea există situații în care perseverența unui student în a-și găsi un job este cea care influențează definitoriu succesul demersului. Există studenți care reușesc să schimbe 2-3 locuri de muncă în primele luni de când ajung la studii, însă există și studenți care nu reușesc să se angajeze nici în anul al treilea de studii.

Cum va fi viaţa lui de student la o universitate în străinătate?

Universitățile sunt preocupate de confortul emoțional și material al studenților internaționali astfel încât fac investiții atât în dotările laboratoarelor, cât și în activitățile dedicate perioadei de acomodare.

Pentru ca studenții să aibă parte de o tranziție socială, academică, culturală ușoară și plăcută, universitățile au creat diferite soluții. O parte dintre acestea sunt:

 1. Welcome week

În prima săptămână petrecută în campus toți studenții internaționali pot participa la o serie de evenimente care au scopul de a-i ajuta să cunoască universitatea, profesorii, noii colegi și organizațiile studențești în care se pot înscrie pentru a face voluntariat. Welcome week începe încă din momentul în care studentul român a aterizat în țara gazdă.

Cele mai multe universități trimit la aeroport un student dintr-un an superior pentru a-l întâmpina pe copilul dumneavoastră și a-l conduce la locul de cazare (chirie sau cămin). Tot în cadrul Welcome Week, studenții internaționali află și care sunt mijloacele de transport pe care le pot utiliza, de unde pot cumpăra bilete/abonamente, unde își pot deschide cont bancar, unde sunt situate supermarketurile cu prețurile cele mai avantajoase pentru bugetul unui student.

Nu lipsesc nici petrecerile tematice din această perioadă, acestea fiind organizate tot de personalul universității și de studenți mai mari cu scopul de a-i ajuta pe noii veniți în campus să lege prietenii și să cunoască studenți mai mari din țara lor.

 1. Buddy

Primele săptămâni în campus aduc întrebări din partea studenților în anul întâi și universitățile au decis să aloce fiecărui student nou un student mai mare (numit buddy) care să ajute la o tranziție socială și culturală mai ușoară. Avantajul de a avea un buddy vine și datorită faptului că acesta înțelege prin ce schimbări trece noul student dat fiind faptul că și el a trecut prin aceeași experiență cu cel puțin un an în urmă.

 1. International Office/Career Center/Student Union

Fiecare universitate din străinătate are un birou dedicat studenților internaționali, și când spunem ”birou” ne referim la o clădire în care o echipă formată din psihologi, consilieri în carieră, voluntari, medic și organizatori de evenimente care lucrează pentru a găsi soluții la problemele care apar în perioada de acomodare, și nu numai.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor români care pleacă la studii în străinătate am creat o rețea a studenților prin intermediul căreia punem în legătură tineri care urmează să plece la studii la o anumită universitate cu români care deja studiază acolo.

Păreri despre tinerii români plecaţi în străinătate

Ultimii ani ne demonstrează faptul că studenții care provin din România au făcut față cu brio cerințelor universităților din străinătate.

Iată câteva dintre gândurile pe care ni le-au transmis reprezentanții universităților partenere:

”Îi iubim pe studenții noștri români. Sunt muncitori, inteligenți și entuziaști, un bun exemplu pentru toți.”  (Natalie Newey, lector senior, School of Architecture and Built Environment, University of Westminster).

”De succes, motivați și parte esențială a campusului nostru, 10% din studenții noștri internaționali sunt români.” (Kate Walewska, manager regional (Europa, Rusia și Asia Centrală), Coventry University).

”Sunt bine pregătiți, demonstrează că pot vorbi excelent engleză, muncesc mult din punct de vedere academic și contribuie valoros în comunitatea studențească prin participare și voluntariat.” (Caroline Dimbleby, director asistent al biroului internațional, University of Northampton).

Ce spun tinerii români despre studiile în străinătate?

Legătura dintre echipa EDMUNDO și aplicanți se păstrează de multe ori chiar și după ce aceștia devin studenți internaționali. Ne dorim permanent să aflăm impresiile tinerilor care ajung să studieze în afara țării, opiniile lor ajutându-ne constant în a ne îmbunătăți calitatea serviciului de consiliere.

”Nu aș fi putut face o alegere mai bună ca asta! Aici am întâlnit oameni extraordinari alături de care mă simt ca acasă! Pentru prima dată simt că visele au devenit realitate.” (Ana Bohotineanu, studentă la Lillebaelt Academy, Danemarca).

”Vine un moment în care trebuie să părăsim casa părintească indiferent încotro ne îndreptăm. Eu sunt o persoană aventuroasă, iar această distanţă este o provocare ce îmi face viaţa de student mai frumoasă pentru că trebuie să mă descurc singură. Am pornit pe cont propriu şi îmi place!” (Raluca Poiană, studentă în anul II la Saxion University of Applied Sciences, Olanda).

Ce trebuie să conțină bagajul

Mai ușor, mai bine. Deși limita companiilor aeriene este în general de 30 kg pentru bagaje, e preferabil să călătorim cu o valiză ușoară. Cel mai probabil, copilul dumneavoastră va folosi transportul în comun de la aeroport către apartament sau campus, însă există și universități care își trimit reprezentanții la aeroport pentru a-i prelua pe studenții străini.

E preferabil ca fiica sau fiul dumneavoastră să lase plapuma și jacheta groasă de iarnă acasă. Întrucât prețurile pentru aceste două articole sunt în general rezonabile, e mai ieftin să le cumpere în țara de destinație în loc să piardă un spațiu semnificativ în bagaj.

Telefon decodat. Există o multitudine de oferte ale companiilor de telefonie mobilă pentru studenți, însă un amănunt uitat adesea e faptul că telefonul trebuie să funcționeze în orice rețea.

Adaptor de priză pentru studenții care merg în Marea Britanie. Prizele britanice sunt diferite de cele din România astfel încât copilul dumneavoastră va avea nevoie de un adaptor care să permită folosirea aparatelor electrocasnice.

Ce documente sunt utile

 • Buletin și, preferabil, pașaport valabile cel puțin un an după data plecării. Deși nu e obligatoriu ca studentul să aibă asupra sa pașaportul, au existat situații în care tinerii și-au pierdut buletinul sau au dorit să călătorească într-o țară în care acesta era necesar și de aceea recomandăm să le aibă pe amândouă în momentul plecării.
 • Cardul European de Sănătate și asigurare medicală privată. Cardul European se eliberează de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din orașul dumneavoastră de reședință. Pentru a evita orice neplăceri minore (o răceală, o nevralgie dentară, o zgârietură, o întindere musculară etc.) sunt binevenite niște medicamente uzuale: analgezice, antibiotice, vitamine.
 • Copii legalizate traduse după diploma de bacalaureat/foaia matricolă, precum și documentele originale. Uneori universitățile vor să verifice din nou documentele și, de asemenea, unii angajatori atașează la dosar copii ale actelor de studii.
 • Poze tip pașaport. Sunt utile în eventualitatea în care facultatea sau angajatorii le solicită pentru legitimații sau alte documente.
 • CV redactat și printat din țară. Dacă intenționează copilul dumneavoastră își caute de lucru în țara în care va învăța și vrea să facă asta cât mai curând atunci îi sugerăm să fie deja pregătit cu câteva exemplare din CV-ul său. Este important ca CV-ul să fie scris în limba engleză și să reprezinte cât mai corect calitățile și experiența studentului.

Sfaturile psihologului

Plecarea unui membru din familie va fi, de cele mai multe ori, însoțită de o serie de sentimente contradictorii de la faza incipentă – luarea deciziei – și până la concretizare – plecarea adolescentului la studii în străinătate.

Iată câteva răspunsuri din partea psihologului la cele mai des întâlnite întrebări care îi macină pe unii părinți:

Cum decidem împreună cu adolescentul ?

Cu siguranta, părinţii îşi iubesc copiii şi se confruntă cu teama că nu vor reuşi să facă totul pentru reuşita lor în viaţă. De aceea, pentru a se asigura de succes, ar prefera să fie ei cei care iau cele mai importante decizii. Însă, un adolescent are nevoie să se dezvolte chiar în proprii săi ochi, să-şi încerce puterile, autocontrolul şi să înveţe şi din propriile greşeli.

Aşadar, părinţii ar fi indicat să discute calm, dar ferm cu adolescentul, pentru a-i câştiga încrederea şi respectul. Să-i prezinte o opinie, fără a-l obliga să o urmeze orbeşte, arătându-i astfel încredere în capacitatea lui de decizie. Să-i acorde mai multă libertate, treptat, pe măsură ce dovedeşte că îşi asumă mai multe responsabilităţi, că a devenit mai matur. Să discute împreună despre planurile de viitor arătându-i interes şi înţelegere pentru nevoile sale.

Indiferent de vârsta pe care o au, copiii au nevoie să fie lăudaţi şi încurajaţi de părinţi. Critica, cicăleala permanentă, pentru tot felul de nimicuri, presiunea pentru a face întotdeauna performanță, pot fi dăunătoare.

Ce le transmitem copiilor noștri ?

Deseori părinții sunt îngrijorați de faptul că le va fi foarte greu fără copii și nu fac altceva decât să le transmită temerea că nu se vor descurca departe de familie. Pare să existe și o componentă genetică în multe cazuri de anxietate la adolescenți.

Dacă părinții își fac o mulțime de griji atunci pot sa le transmită copiilor ideea că lumea este un loc înspăimântător. Sunt sentimente normale care apar în procesul de adaptare la o situație nouă. Este însă posibil ca adolescentul să perceapă atât de intens această teamă încât să dezvolte o anxietate deloc sănătoasă pe termen lung.

Familia este universul în care copilul se dezvoltă, învață să fie o persoană socială și se pregătește pentru viața de adult. Modelul pe care îl va aplica mai departe provine din mediul familial și, cu siguranță, figurile reprezentative vor rămâne părinții. Astfel, teama de separare de cei dragi apare încă din primii ani de viaţă, ca un comportament firesc, legat de despărţirea temporară de persoana cea mai ataşată de copil.

Este o treaptă normală de adaptare la noul mediu. În cazul despărţirii temporare sau mai lungi, copilul trebuie ajutat din timp să înţeleagă situaţia şi trebuie să-i fie asigurat suportul afectiv, material şi spiritual necesar, cu toată dragostea.

Cum se simte adolescentul ?

Este normal și sănătos ca un adolescent să se simtă anxios atunci când se confruntă cu o experiență nouă, cum ar fi trecerea de la confortul familial care îi oferea siguranță la un cadru nou și necunoscut în care are temerea că se va simți pierdut.

Părinții pot confunda însă starea lui anxioasă cu așa numita « anxietate de performanță » pe care au observat-o de-a lungul anilor la copil și care se manifestă cu precădere înaintea examenelor importante sau a concursurilor și care poate de fapt să îmbunătățească performanța deoarece stimulează secreția de adrenalină. Dar în cazul plecării la studiu in străinătate lucrurile stau diferit. Dorința de a fi foarte bun acolo și de a demonstra că a făcut o alegere bună îl poate conduce la rezultate care să fie pe placul tuturor, dar să îl nemulțumească pe el.

Dacă părintele observă una sau mai multe astfel de manifestări este bine să intervină activ în a-și încuraja copilul și a-i acorda întreaga încredere. E o situație delicată în care suportul necondiționat (și aici, vorbim mai ales în caz de eșec) trebuie să fie clar exprimat.

“Nu mă mai sună atât de des” – să ne așteptăm la acest lucru?

Deseori, chiar și cu atât de multă tehnologie în jurul nostru sau cu noi conturi de Skype create, pot trece zile întregi până ce adolescentul își va contacta părinții. Asta nu înseamnă că i-a uitat sau că nu le duce dorul ci e doar o nouă etapă în dezvoltarea lui ca adult. Tinerii sunt influențați de grupul lor de prieteni, care reprezintă a doua familie.

Rolul grupului este important în desprinderea adolescenților de dependențele parentale. Este un spațiu în care adolescenții primesc înțelegere, confirmare și apreciere de la persoane străine familiei. Este un spațiu în care ei își validează anumite calități, în care se regăsesc și învață să relaționeze cu cei de aceeași vârstă. Pentru tot ceea ce aduce nou și bun în dezvoltarea emoțională a unui adolescent, grupul de prieteni nu ar trebui să fie văzut ca un inamic de către părinți.

Dacă este văzut așa atunci este bine ca părinții să înțeleagă că prioritatea sau poziționarea grupului în fața familiei este mult influențată de genul de relații existente în familie și de cum se simte adolescentul acasă. Când un adolescent se simte apreciat și iubit, când are o comunicare bună cu părinții, el nu va simți nevoia să își înlocuiască complet familia cu grupul de prieteni.

E important să reținem că de cele mai multe ori, problemele apar atunci când adolescentul îşi manifestă nevoia de independenţă, de intimitate, de libertate, iar părinţii – pe cea de autoritate, de control, de protecţie. Membrii unei familii învaţă permanent cum să se comporte unii cu alţii. Orice relație se negociază pe parcursul dezvoltării sale cu atât mai mult cea dintre părinte și copil care are o dinamică aparte și nevoi dintre cele mai diverse.

Ce spun părinții care au trecut prin această experiență?

”Ca părinte, mi-am dorit ca fiul meu să aibă deschise toate posibilitățile de a studia pe măsura pregătirii sale astfel încât să poată alege ceea ce va considera că i se potrivește. În timpul procesului de aplicare nu au fost momente dificile deoarece am avut o comunicare foarte eficientă cu consilierul, iar luarea deciziei cu privire la universitățile la care să aplice am făcut-o noi după o discuție importantă cu consilierul EDMUNDO. Vă spun din experiență că părinții pot iniția demersul de a aplica pentru studii în străinătate deoarece copiii nu sunt întotdeauna suficient de bine informați, însă fiecare acțiune trebuie să fie cunoscută și acceptată de copil.” (Monica Borza, Cluj-Napoca, mamă).

”Inițial am fost reticentă cu privire la studiul în străinătate. Nu datorită conceptului în sine ci, mai degrabă, din cauza conștientizării premature a faptului că fiica mea a ajuns la vârsta unei decizii vitale. Cu timpul am învățat să înțeleg dorința ei și să o sprijin, gândindu-mă la beneficiile pe care i le va aduce educația internațională. Am trei sfaturi pentru părinții care își susțin copiii să plece la studii în străinătate: cooperarea nelimitată cu fiul/fiica dumneavoastră: implicați-vă, orientați-l, sfătuiți-l dar lăsați-l pe el să ia decizia finală; cântărirea optimă a tuturor opțiunilor: răbdarea este primordială; atitudinea pozitivă și mult spirit practic sunt noțiunile de bază care vă vor demonstra că nimic nu este imposibil.” (Stancu Nicoleta, Râmnicu Vâlcea, mama Lorenei – studentă la Cardiff University, Marea Britanie).

”Mi-am susținut copilul în decizia de a studia în străinătate, în primul rând, pentru că aceasta a fost opțiunea lui și cred că orice părinte este dator să-și susțină copilul pentru a-și putea împlini visele. Apoi, am făcut asta fiind motivat de calitatea învățământului din Marea Britanie, de metodele de predare și evaluare și de perspectivele post-absolvire. Îi sfătuiesc pe părinți să nu se gândească la costurile studiului în străinătate, ci la eficiență. Nu în ultimul rând, le sugerez să acorde încredere copiilor lor și să-i susțină având în vedere că ulterior vor munci, iar cea mai ușoară muncă este cea care îți place.” (Daniela Gheorghe, Craiova, mama, fiica este studentă la University of Greenwich, Marea Britanie).

 

Cum au perceput tinerii cei peste 2.000 km distanță de casă la 19–20 de ani?

”Este mult mai ușor decât îți închipui înainte să pleci. Prima oară când am intrat în camera de cămin singură și mi-am dat seama că ai mei nu o să apară mai pe seară, nimeni nu o să pregătească cina și nimeni nu mă trezește mâine dimineață, m-am panicat. Acela a fost singurul moment în care mi s-a întâmplat asta. În două săptămâni aveam o a doua familie, formată din studenți care tocmai o luau de la zero și erau derutați, la fel ca mine.” (Andra Vanghelie, Târgu Mureș, studentă în Olanda).

 

”Pentru mine a fost și este încă o adevărată experiență. Te maturizează, înveți lucruri pe care altfel nu le-ai fi învățat, afli dacă ești în stare să trăiești pe cont propriu. Consider că după o astfel de experiența sunt puține lucruri care ți-ar crea probleme în anii ce urmează.” (Alexandru Ungureanu, Reșița, student în Marea Britanie).

 

”Să fii la o aşa distanţă de casă e o adevărată aventură, care a început din momentul în care am aterizat cu zeci de bagaje într-o ţară în care nu am mai fost niciodată şi singurul cuvânt pe care îl ştiam era: „Hej!”. Treptat, devii din ce în ce mai independent. După câteva săptămâni de paste şi salate, descoperi că poate să fie amuzant să găteşti şi să iei cina cu oameni ce vin din altă ţară, uneori de pe alt continent, studenţi pe care abia i-ai cunoscut, dar ştiţi deja că aveţi minimum două lucruri în comun: un oarecare dor de casă, dar mai ales dorinţa de a reuşi.” (Angela Marinică, București, studentă în Danemarca).

Întrebări frecvente și răspunsuri pentru părinți

Cât de des va veni acasă, când sunt vacanțele?

În funcție de sistemul universitar al țării în care studiază, studenții pot avea două sau trei vacanțe pe an. Cea mai apropiată va fi cea a sărbătorilor de iarnă. Trebuie să fie atenți la examenele date sau la proiecte pe care trebuie să le predea pentru a nu fi puși în situația de a rămâne acolo pe perioada vacanței pentru restanțe sau pentru a lucra la proiecte neterminate. De obicei, pe parcursul anului școlar au programul destul de încărcat la facultate.

De asemenea, poate fi mai ușor sau mai complicat să vină acasă în funcție de orașul natal. Spre exemplu, un bilet Londra – București poate fi 70 euro dar pentru a ajunge la Fălticeni un student va mai petrece cel puțin 13 ore în tren (dus-întors).

Va pleca singur?

Una dintre cele mai valoroase resurse pe care viitorii studenții le au la dispoziție din partea EDMUNDO este contactul cu cei care sunt sau urmează să fie studenți internaționali.

Am creat grupul de Facebook ”Viitori și actuali studenți EDMUNDO”. În această comunitate de peste 6000 de membri există ocazia să găsiți alți elevi din România, poate chiar din același oraș natal, care sunt interesați de aceeași universitate.

O altă variantă de contactare a studenților internaționali este reprezentată de Conferința Studenților EDMUNDO. În cadrul acestui eveniment viitorii studenți au ocazia de a se întâlni față în față cu alți elevi din România care au optat pentru studii în străinătate și cu reprezentanți ai universităților la care urmează să studieze în următorii ani. Organizăm conferința în fiecare an, imediat după ce se afișează rezultatele la bacalaureat.

Cât de repede se poate angaja după ce ajunge acolo?

Indiferent de țara de destinație, elevii/viitorii studenți ar trebui să nu se aștepte să se angajeze automat sau în primele 3-4 luni de școală. Această perioadă este una de acomodare cu un sistem nou, o cultură nouă și, de asemenea, este și perioada în care trebuie finalizate toate aspectele logistice legate de traiul într-o altă țară: obținerea actelor de identitate noi, înscrierea la un medic, etc.

Dacă elevul alege să studieze într-o țară a cărei limbă nativă nu este engleza atunci ar fi ideal dacă ar începe cât mai curând să încerce să învețe această limbă la nivel conversațional. Cunoașterea limbii native îi va oferi un avantaj în competiția pentru un job part-time bun.

Cele mai bune oportunități de joburi se află prin intermediul cercului de cunoștințe și prieteni apropiați. Este foarte util ca viitorul student să rămână în contact permanent cu consilierul său EDMUNDO, cu viitorii săi colegi sau să fie activ pe rețelele de socializare pe care le are la dispoziție.

Putem merge și noi cu el/ea la început?

Bineînțeles. Trebuie însă să aveți în vedere costurile suplimentare care apar: un bilet de avion dus – întors în plus și câteva nopți de cazare pot fi echivalentul unei luni de cazare pentru viitorul student.

 

Cu ce ne ajută EDMUNDO?

În cadrul EDMUNDO, dumneavoastră și copilul dumneavoastră veți beneficia de un consilier care vă ajută GRATUIT pas cu pas în toată procedura de admitere: documente, feedback pe eseul personal, informații despre facilități financiare.

Echipa de consiliere EDMUNDO este formată din peste 10 membri care activează la birourile din București, Iași și Timișoara. Sistemul permite ca interacțiunea dintre consilier și aplicant să se desfășoare la telefon și pe e-mail, însă echipa este extrem de deschisă către întâlnirile cu dumneavoastră.

Adesea elevii nu sunt în totalitate hotărâți asupra programului pe care doresc să-l urmeze, de aceea discuția inițială pornește de multe ori de la înțelegerea așteptărilor și țelurilor viitorilor studenți.

Valoarea adăugată pe care consilierea EDMUNDO o aduce constă în principal în experiența pe care am dobândit-o în ultimii 9 ani alături de cei peste 7000 de aplicanți pe care i-am ajutat și de cele peste 133 universități partenere.

Oricine poate aplica pe cont propriu la studii în străinătate, însă de foarte multe ori pe parcursul procesului de aplicare mulți tineri se lovesc de probleme neașteptate și au nevoie de sfaturi pragmatice, relevante pentru situațiile respective.

În orice etapă a procesului o opinie avizată, bazată pe foarte multă experiență poate să îmbunătățească radical alegerile făcute. Aceasta este menirea consilierilor EDMUNDO:

 • Să fie alături de elev pentru a-l ajuta cu informații și sfaturi despre studiile în străinătate, despre oportunitățile pe care le are în ceea ce privește destinațiile, universitățile și programele de studii.
 • Să ofere acces facil la informațiile de care are nevoie candidatul și familia acestuia pentru a putea lua cea mai bună decizie. Să participe activ la compararea opțiunilor cu expertiza și cunoștințele sale despre diverse opțiuni de sisteme educaționale, sisteme de finanțare etc.
 • Să faciliteze accesul elevului la opinii și feedback despre studiile în străinătate și despre universități oferite de alți studenți/absolvenți ai universităților la care candidatul a aplicat.
 • Să îndrume aplicantul în alegerea celui mai potrivit domeniu de studiu pentru cariera dorită fără însă a determina în vreun mod această alegere.
 • Să verifice eligibilitatea viitorului student pentru lista de opțiuni.
 • Să faciliteze discuția cu familia privind bugetul pentru studii ale aplicantului și alegerile acestuia cu privire la domeniu și universități.
 • Odată luată decizia asupra domeniului și universităților, să asiste candidatul pe întreaga durată a procesului de aplicare cu completarea formularelor necesare, cu modele pentru eseurile personale și cu feedback asupra eseurilor aplicantului. Consilierul niciodată nu va scrie eseul personal în locul elevului.
 • Să asigure un canal eficient de comunicare cu universitățile la care a aplicat studentul astfel încât acesta să aibă cele mai recente vești despre starea aplicației.
 • Să informeze studentul cu privire la pașii pe care trebuie să îi parcurgă după primirea ofertei condiționale de la universități.

Rolul nostru este să vă oferim toate informațiile importante și corecte menite să vă ajute să luați cea mai bună decizie cu privire la educația fiului sau fiicei dumneavoastră.

Mereu ne străduim să găsim soluția cea mai bună pentru tinerii care își doresc să studieze în străinătate, iar experiența ne arată că cele mai bune decizii au fost luate atunci când dialogul despre plecarea la studii în străinătate a avut loc în familie.

Consilierii EDMUNDO vă vor ajuta gratuit în toate etapele alcătuirii dosarului de aplicare, însă decizia de a pleca la studii în străinătate o veți lua dumneavoastră alături de viitorul student al familiei.

Consilierii EDMUNDO – „părinţii” sfătuitori

Sperăm că v-aţi mai liniştit cu privire la plecarea copilului dumneavoastră în străinătate, după ce aţi parcurs acest material.

Decizia de a studia în străinătate, este una extrem de importantă, mai ales pentru un tânăr aflat la început de drum în viaţă şi trebuie să ştiţi că suntem conştienţi de acest lucru, de aceea suntem consideraţi de studenţii aplicanţi precum un al doilea set de părinţi, unii prea sfătuitori câteodată.

De asemenea, suntem aici pentru dumneavoastră cu răspunsuri la orice întrebare aveţi despre viitorul cât mai sigur al copiilor dumneavoastră.

Ne puteţi lăsa întrebările sau dorinţele de aplicare aici, iar noi ne vom strădui să vă răspundem în cel mai scurt timp.