Atunci când îți dorești o viață mai bună, îți construiești un vis. Fie că visul tău va deveni realitate în UK, Olanda, Danemarca, Suedia sau Belgia, suntem aici să îți explicăm posibilitățile de a-ți finanța studiile și traiul într-un oraș cosmopolit prin împrumuturi guvernamentale, burse de studiu sau de merit și job-uri part time.

Vei mai descoperi avantajele acestor împrumuturi și condițiile de rambursare, fie că dorești să studiezi la nivel de licență/bachelor sau master.

Marea Britanie/UK

BREXIT-ul poate fi un fenomen cu efecte asupra accesului la studii în Marea Britanie. În ciuda zvonurilor, studiile la universitățile din UK sunt încă posibile și accesibile celor care își doresc cu adevărat. Iată soluțiile pe care ți le recomandăm:

Soluții pentru studii de licență

Împrumutul guvernamental Tuition Fee Loan

O primă soluție pentru urmarea studiilor în cadrul unei universități din Marea Britanie este împrumutul guvernamental Tuition Fee Loan, care acoperă taxa de școlarizare în procent de 100%, având o valoare de aproximativ £ 9.250.

Împrumutul funcționează pe baza unui mecanism simplu, astfel încât primul pas pe care aplicantul trebuie să îl facă este trimiterea prin poștă a formularului de aplicație alături de o copie a buletinului. În urma admiterii la facultate și după ce începi studiile mult dorite, universitatea primește banii aferenți întregii taxe de școlarizare de la Guvern în numele studentului. Consilierii din echipa noastră se ocupă de aceste aspecte în fiecare moment, în mod gratuit.

Rambursarea și dobânda împrumutului

Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora, iar rambursarea va începe din momentul în care vei depăși pragul de £ 25.000 de lire ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag. Taxa este luată lunar din salariu de către Guvern.

Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu, pentru Romania pragul stabilit este de £10.000/an.

Deși Marea Britanie este țara visurilor tale, poate că nu dorești să îți construiești o viață aici și alegi să te muți într-o altă țară. În această situație se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Așadar, pentru România, pragul stabilit este de £ 8.400/an, ceea ce înseamnă o taxă de £ 54/an.

Important

Cea mai bună și importantă parte a împrumutului este faptul că taxa de școlarizare nu se va modifica pe parcursul anilor de studiu. Pentru a se asigura că ești pe drumul cel bun, îți recomandăm contractarea împrumutului la începutul studiilor, astfel încât tu să ai siguranța acordării acestuia indiferent de statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Fiind un împrumut, va avea și o dobandă. Pe perioada studiilor (până în luna aprilie a anului următor celui în care ai terminat studiile) dobânda este RPI (inflația din UK în anul respectiv), adică 3,3% în momentul de fața + 3%. Așadar, pentru cei care au început studiile în 2018, dobânda este de 6,3% pentru primul lor an de studiu. RPI-ul diferă în fiecare an și în funcție de acest indicator, astfel ți se va modifica și dobânda (de regulă RPI este în jur de 3 – 3,5%).

Începând cu luna aprilie a anului următor celui în care ai terminat studiile, vei avea dobânda, care diferă în funcție de venit. Vei plăti numai RPI-ul dacă venitul tău este sub 25.000 lire/an, crescând până la RPI + 3% dacă venitul tău este peste £45.000.

Daca vei câștiga între 25.000 si 45.000 lire/an, dobânda va fi RPI + între 0 și 3% în funcție de venitul tău (Student Loan Company îți va calcula dobânda exactă).

Atenție! Dacă nu informezi Student Loan Company periodic de veniturile tale, dobânda va fi cea maximă și anume RPI + 3%, indiferent dacă venitul tău este sub £45,000 sau nu.

Soluții pentru studii de Master

La fel ca în cazul studiilor de licență, avem o soluție și pentru studiile de master, care este foarte similară cu Tuition Fee Loan, de mai sus. De această dată, studenții Europeni admiși la un program de master în Marea Britanie pot primi până la 10.609 £ pentru a-și finanța studiile.

Avantajele împrumutului

Un prim plus al împrumutului este faptul că acesta, spre deosebire de Tuition Fee Loan, va intra direct în posesia studentului, în contul personal al acestuia, putând fi folosit atât pentru taxa de școlarizare, cât și pentru orice altă cheltuială curentă, la latitudinea studentului.

Rambursarea împrumutului

Sistemul de rambursare este similar cu cel specific Tuition Fee Loan, studenții având posibilitatea de a returna banii doar după finalizarea studiilor, ceea ce constituie un alt avantaj pentru tine.

Alte soluții de finanțare

Burse de studiu/merit

Împrumuturile guvernamentale nu sunt singurele tale soluții de a-ți finanța visul.  În acest sens, poți să primești din partea universităților burse de studiu sau de merit. Acestea nu te pot susține financiar în Marea Britanie, valoarea lor fiind cuprinsă între £ 1.000-2.000, însă reprezintă o formă de finanțare extra, care îți va ușura existența.

Job part time

Job-urile part-time sunt o modalitate interactivă și interesantă prin care poți câștiga bani. Pe lângă faptul că îți oferă un venit, sunt și o oportunitate de a câștiga experiență profesională în perioada studiilor. Durata medie de găsire a unui job part-time este de 6 luni, iar acesta îți va oferi :

– aproximativ 5.30 £/oră pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani

– aproximativ 6.70 £/oră pentru cei peste 21 de ani

Important

Cel mai important aspect este să ai o discuție cu părinții tăi pentru a vedea dacă te pot sprijini din punct de vedere financiar cel puțin în primul an de studiu, până îți vei găsi un loc de muncă part-time, deoarece bursa de studiu nu îți poate acoperi cheltuielile de zi cu zi, cazare sau transport, în condițiile în care acestea valorează aproximativ £ 600-800/lună.

Nivel de studiiTuition fee loanPart-time jobBurse
Licență£ 9250/an~ £ 450/an£ 1000-2000/an
Master£ 10609/an~ £ 450/an£ 1000-2000/an

Danemarca

Studiile în Danemarca sunt gratuite, de aceea nu vei trăi stresul achitării acestora, însă pentru un stil de viață lipsit de griji poți oricând să aplici pentru un job part-time care îți va asigura venituri în plus.

Job part-time

Programul din cadrul facultăților din Danemarca este unul lejer care îți va oferi posibilitatea de a aplica pentru un part-time job. Astfel, ai oportunitatea să înveți lucruri noi, să cunoști oameni noi și mai ales să obții un suport financiar, venitul pentru o oră de lucru fiind cuprins între 13-15 Euro.

Ajutor studențesc

Angajarea part-time permite accesul la ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății, minimum 10 ore/săptămână (State Educational Grant and Loan Scheme sau SU & SU-lan), având valoarea de 800 Euro/lună net, astfel încât să poți să îți construiești în liniște noua ta viață.

Nivel de studiiAjutor studențesc SUPart-time job
Licență+Master~  800 €/lună~ 13-15 €/oră

Suedia

Suedia este o altă țară care asigură studii gratuite, însă nivelul de trai aici pare extrem de ridicat la prima vedere. Cu toate acestea există soluții pentru a fi accesibil oricui: job part time sau Student aid.

Job part time

Din punct de vedere legal, cetățenii UE și EEA au nevoie de permis de rezidență dacă locuiesc în Suedia mai mult de trei luni. Faptul că ești înscris la o universitate din Suedia, îți oferă posibilitatea de a lucra fără permis de muncă.

Suma primită pentru o oră de lucru în regim part-time este de 110 SEK/ora sau mai mult, în funcție de task-urile pe care trebuie să le îndeplinești. Este recomandat să urmezi cursurile de limbă suedeză oferite de universități pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă. Cu toate acestea nu trebuie să îți faci griji privind comunicarea, deoarece nivelul vorbitorilor de limbă engleză în Suedia este foarte ridicat.

Important

Îți recomandă să începi procesul de identificare al unui loc de muncă încă din luna iulie, pentru că atunci cei mai mulți studenți sunt în vacanță. Există posibilitatea de a lucra maximum 10 ore pe săptămână și full-time pe timpul verii.

Ajutor studențesc Student Aid

Studenții din Suedia au posibilitatea de a aplica pentru un ajutor studențesc oferit de către CSN (Centrala studiestödsnämnden) în valoare de 265 €/lună.

Dacă ai decis să aplici pentru Jönköping University, universitatea din Suedia parteneră EDMUNDO, trebuie să știi că aceasta este inclusă pe lista instituțiilor pentru care studenții pot beneficia de Student Aid.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fii eligibil pentru Student Aid

  1. Urmarea studiilor unei universități din Suedia și optarea pentru un job part-time de 10-12 ore/săptămână pentru minimum 2-3 luni, înainte de aplicare și în timpul primirii sprijinului financiar;
  2. Încadrarea în intervalul de vârstă 20-47 ani la momentul aplicării;
  3. Aplicarea pentru un împrumut care acoperă maximum 12 semestre (240 de săptămâni).

Rambursarea împrumutului

Banii împrumutați prin Student Aid pot fi rambursați la 6 luni după terminarea perioadei de acordare a sprijinului financiar, însă începând cu luna ianuarie. Suma de rambursat va depinde de următoarele aspecte: suma împrumutată, în cât timp studentul dorește să ramburseze banii, dobânda (fixată de guvernul suedez pe baza datelor din ultimii 3 ani), vârsta studentului și venitul acestuia.

Nivel de studiiAjutor studențescPart-time job
Licență+Master~  265 €/lună~ 13-15 €/oră

Olanda

La fel ca în cazul universităților din Marea Britanie, accesul la studii în Olanda nu este gratuit, având un cost cuprins între 2000-8000 euro/an. Însă majoritatea programelor de studii atât de licență cât și de master costă 2060 euro/an. Cu toate acestea este posibil să studiezi în Olanda prin aplicarea pentru Loan Tuition Fee, un împrumut guvernamental menit să acopere cheltuielile de studii.

Împrumutul guvernamental Loan Tuition Fee

Valoarea împrumutului este menită să acopere costul de școlarizare, fiind virată lunar în contul studentului în 12 tranșe egale după începerea studiilor. În ceea ce privește taxa de studiu, aceasta trebuie achitată înainte de începerea propriu-zisă a studiior.

Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi eligibil pentru Loan Tuition Fee

  1. Vârsta studentului trebuie să fie sub 30 de ani;
  2. Accesarea unui program de studii de tip full time;
  3. Deținerea numărului BSN de înregistrare pe teritoriul Olandei, care se primește după înregistrarea adresei.

Rambursarea împrumutului

Referitor la sistemul de rambursare prin Loan Tuition Fee, ai posibilitatea de a returna banii în termen de 15 ani, la doi ani după terminarea studiilor, cu plata lunară minimă de 4% din ce depășește salariul minim pe economie și în cazul în care nu te bucuri de un venit substanțial, poți să amâni plata până la 5 ani.

Nivel de studiiLoan Tuition FeePart-time job
Licență+Master~  2000-8000 €/lună~ 7-10 €/oră

Belgia

Cel mai tare aspect al sistemului de învățământ în Belgia este faptul că accesul la studiile de licență și master estefoarte accesibil, având un cost de 890 euro/an. Dacă însă ai absolvit nivelul licență și dorești să te specializezi într-un anumit domeniu, studiile de master presupun costuri suplimentare. Deși lucrurile par dificile, nu te îngrijora deoarece consilierii vin echipa noastră găsesc o soluție pentru orice obstacol.

Job part-time

Dacă ești student UE, află că ești norocos deoarece poți să lucrezi în Belgia prin intermediul unui regim fiscal avantajos care îți oferă un salariu minim net de ~10 euro/oră. Se percepe un impozit pe venit mai mare după ziua 51 de muncă.

Jobul part-time este o bună modalitate de a câștiga bani în plus pentru a avea stilul de viață dorit, dar și pentru experiență și socializare, având șansa de a-ți face prieteni noi.

Consilierea este gratuită, contactează-ne acum !

Consilierii Edmundo sunt aici pentru a-ți facilita eforturile financiare, asigurându-se că vei avea o studenție frumoasă, exact cum ți-ai imaginat-o.

Alege să depășești orice obstacol și contactează-ne!