Cazarea într-un oraș străin este dificilă pentru oricine și cu atât mai mult pentru tinerii care pleacă pentru prima dată de acasă. Din acest motiv, cei care doresc să își continue studiile în străinătate trebuie să aleagă și orașul potrivit pentru ei – un oraș care să le permită să se întrețină și care să le ofere și oportunități de dezvoltare personală.

1. Cazarea este o prioritate

2. Cheltuielile variază în funcție de orașul în care vei studia

3. Cămin vs apartamente private

4. Cazarea în principalele cinci destinații de studiu pentru tinerii români

5. Semnarea contractului de închiriere

A. Plata utilităților și a Internetului
B. Alte prevederi ale contractului de închiriere

1. Cazarea este o prioritate

Unul dintre cele mai importante aspecte după ce ești admis la studii în străinătate este cazarea. Poți decide împreună cu părinții tăi dacă cea mai bună opțiune pentru tine este căminul sau chiria. Ambele presupun anumite costuri pe care este bine să le cunoști înainte de a lua o decizie.

Edmundo te poate ajuta atunci când vine vorba de cazarea în cămin, într-unul din campusurile universităților partenere.

apartament in camin studentesc

Studenții români pot beneficia în funcție de anumite criterii de burse de la universitățile unde vor studia, care i-ar putea să acopere cel puțin o parte din costurile de zi cu zi.

2. Cheltuielile variază în funcție de orașul în care vei studia

Un studiu realizat pe un eșantion format din studenți români din Marea Britanie și Olanda a scos în evidență faptul că bugetul lunar mediu pentru cheltuieli curente variază semnificativ în funcție de orașul în care studiezi și de locul pe care îl alegi pentru cazarea pe perioada studiilor.

Astfel, un tânăr care studiază la o universitate din Londra poate cheltui ≈ între £500 și £2.000/lună, în timp ce în alte orașe mai mici din Marea Britanie costurile totale ale unui student oscilează între ≈ £200 și £1.700/lună.

3. Cămin vs. apartamente private

Costurile pentru cazarea în cămin diferă față de cazarea într-un apartament, fie dacă vei avea un coleg sau nu. Majoritatea universităților internaționale dispun de campusuri și oferă tinerilor cazare în camere sau apartamente de cămin.

Multe dintre universitățile partenere Edmundo dețin mai multe campusuri, iar prețul camerelor diferă în funcție de numărul de studenți care vor locui împreună sau de facilitățile care îți sunt oferite.

Studiul a sublinita și faptul că tinerii preferă să locuiască împreună cu prieteni sau alte persoan interesate în apartamente private. Astfel cheltuilile cu utilitățile se pot împărți la mai multe persoane.

4. Cazarea în principalele cinci destinații de studiu pentru tinerii români

Cei mai mulți tineri români care urmează cursuri universitare în străinătate optează pentru Marea Britanie. Universitățile din această țară oferă programe de studiu interesante și numeroase oportunități de dezvoltare a carierei. În funcție de localizare și tipul de locuință costul chiriei se înscrie între  ≈£200 -600/lună în cămin sau până la ≈£550/lună într-un apartament privat.

Accesul la studii în Danemarca este gratuit și mulți tineri români aleg universitățile din această țară nordică, cu un grad ridicat al nivelului de trai. În Danemarca costul chiriei este cuprins între 2000-4000 DKK pe lună. Valoarea unei coroane daneze este de aproximativ 1,60 RON, în funcție de cursul valutar. Așadar cazarea în Danemarca te va costa între  ≈ 1200-2500 RON.

Printre țările preferate de studenții români se numără și Suedia, care oferă numeroase programe educaționale în campus sau în afara acestuia cazarea poate varia între 500-700 E/lună.

Olanda este de asemenea, în topul țărilor preferate de studenții români internaționali. Costurile de cazare din Olanda diferă și aici în funcție de tipul de locuință și orașul în care se află universitatea. Acestea sunt cuprinse între  ≈€300/lună în căminele studențești și până la ≈€1000/lună pentru chirie în Rotterdam.

Și Belgia a început să atragă atenția studenților români. Numeroși tinerii români alegând universități din această țată care se bucură de multiculturalitate. Cazarea în Belgia este de ≈€300/lună până la ≈€450/lună în căminele studențești și între ≈€400-650/lună în chirie într-un apartament din afara campusului.

5. Semnarea contractului de închiriere

Dacă ai hotărât să locuiești în oraș într-un apartament, trebuie să fii atent la mai multe aspecte legate de contractul de închiriere. Descoperă care sunt cele mai importante aspecte la care ar trebui să fii atent, mai jos.

A. Plata utilităților și a Internetului

La semnarea unui contract de închiriere a unei locuințe în străinătate trebuie să cunoști toate detaliile contractului. O parte dintre proprietari includ în suma pe care o propun și costul utilităților: apă, gaz, curent sau alte cheltuieli de întreținere. De asemenea, poate fi percepută o sumă de bani drept garanție. Aceast depozit reprezintă de cele mai multe ori contravaloarea a trei luni de chirie, deci o sumă consistentă.

B. Alte prevederi ale contractului de închiriere

Contractul de chirie trebuie să mai prezinte și perioada preavizului pe care trebuie să o acorde proprietarul chiriașilor în cazul în care acesta eliberează apartamentul. De asemenea, cei care au închiriat trebuie să anunțe dacă intenționează să se mute din acea locuință.

În statele în care sunt mai multe limbi oficiale, așa cum este cazul în Belgia sau Elveția, trebuie solicitat proprietarului un contract în limba pe care o înțelegi mai bine, de exemplu în engleză, chiar dacă te afli în zona Franceză a Belgiei. Este important să înțelegi toate obligațiile și drepturile pe care le ai în calitate de chiriaș.

Încearcă atunci când stabilești un contract de închiriere să ceri sfatul părinților sau a unei persoane avizate, care poate sesiza orice neregulă legală.

Un alt aspect important este prețul chiriei versus banii pe care îi obții lunar, fie din bursă, fie din alte surse. Trebuie să îți stabilești un buget de care să ții cont și să fii sigur că vei putea plăti chiria la timp și că nu vei pierde camera unde te-ai cazat. Bugetul tăutrebuie să conțină inclusiv transportul, mâncarea și posibilele ieșiri în oraș.

Poți solicita ajutorul Edmundo pentru a găsi cazare în căminele universităților partenere

Edmundo este un serviciu de consiliere educațională și nu are parteneriate dezvoltate cu agenții imobiliare care închiriază locuințe. Consilierii noștri te pot îndruma însă dacă dorești să cunoști detalii despre cazarea în căminele universităților partenere.

Te poți înscrie și în grupul EDMUNDO dedicat studenților interesați de studii în străinătate. Poți afla aici toate informațiile importante pentru tine.

Edmundo te poate consilia GRATUIT pentru a studia la una dintre universitățile partenere.

Poţi lua legătura cu ei şi pe Facebook sau Instagram.

Categorii: Blog