Numărul tinerilor români care aleg să-și continue studiile în străinătate este în creștere, iar potrivit UNESCO, în acest moment aproape 36.000 de tineri români urmează cursuri de licență, master sau doctorat peste hotare. Dintre aceștia, o parte sunt tineri care au fost consiliați în alegerea universității potrivite de consilierii Edmundo.

Motivele pentru care aceștia au ales să studieze în țări din Uniunea Europeană sau din întreaga lume sunt diverse, dar pot fi identificate 5 considerente principale. 

1. Educație de calitate la universități de top

2. Domenii de studiu diverse

3. Dezvoltare și responsabilizare pentru tinerii din străinătate

4. Experiență unică în spații multiculturale

5. Investiție profitabilă în viitorul tău

1. Educație de calitate la universități de top

Universitățile sunt evaluate anual de diferite publicații sau instituții care, în funcție de numeroase criterii, stabilesc ierarhia acestora în clasamente naționale sau mondiale. Unul dintre cele mai complexe clasamente internaționale care evaluează criteriile academice de educație este Times Higher World University Rankings.

Evaluarea internațională a universităților

Poziția în acest top se stabilește în funcție de mai multe criterii. Se evaluează calitatea cursurilor, activitatea de cercetare și relația cu mediul socio-economic. De asemenea, este evaluat și succesul tinerilor absolvenți pe piața muncii.

Este important, după ce alegi domeniul în care dorești să-ți continui studiile, să afli din topurile internaționale care este punctajul obținut pe domeniul respectiv de universitățiile vizate. În acest fel vei știi care sunt domeniile de excelență ale fiecărei instituții de învățământ superior, în parte.

De exemplu, într-un top al universităților de cercetare realizat de publicația științifică și financiară Elsevier în 2011, Fontys University of Applied Sciences din Olanda ocupă locul al 8-lea. Așadar acesta este unul dintre domeniile de excelență ale acestei instituții de învățământ superior.

Profesori cu experiență și centre dotate pentru studiul de calitate

Acestea se bazează pe profesorii cu o vastă experiență profesională și pe dotări de ultimă generație. În numeroase laboratoare universitare, se desfășoară cercetări și se ajunge la inovație în diferite domenii.

Spre exemplu, la Coventry University, universitate situată în centrul Marii Britanii, care anual atrage numeroși studenți români, accentul se pune pe învățarea practică, iar investiția în materialele necesare este semnificativă. Această instituție de învățământ superior deține cea mai mare bibliotecă britanică și un centru multimedia care a reprezentat o investiție de 16 milioane de lire sterline.

Programe de studiu în robotică în străinătate

Un alt exemplu este University of Greenwich, care dispune de laboratoare unde tinerii își pot dezvolta abilitățile practice. La cursuri, tinerii pot afla date despre propriul ADN, dar pot participa și la proiecte de robotică. De altfel, la Facultatea de Inginerie şi Ştiinţe poți găsi și un robot realizat de studenți.

2. Domenii de studiu diverse

Programele de studiu oferite de universitățile din străinătate sunt actualizate în funcție de evoluția din domeniul respectiv și sunt adesea concepute în funcție de cerințele de pe piața muncii. Universitățile se străduiesc continuu să mențină o ștachetă cât mai ridicată a nivelului educațional, mai ales că unul dintre criteriile de evaluare este cel al angajabilității tinerilor în primul an după absolvirea studiilor.

Ofertă variată a programelor de studiu

Un alt atuu al universităților internaționale este oferta foarte generoasă și diversificată a programelor de studiu. Majoritatea instituțiilor de învățământ superior dezvoltă atât programe din sfera domeniilor reale, cât și din sfera domeniilor umaniste. 

O singură universitate poate propune peste 150 de programe de studiu, așa cum este, de exemplu, cazul Bucks New University. În funcție de aptitudini și interese, viitorii studenți pot alege ceea ce li se potrivește cel mai bine.

Cele mai populare domenii de studiu printre studenții români sunt Computer Science, IT, Management, Business sau Inginerie.

3. Dezvoltare și responsabilizare pentru tinerii din străinătate

Admiterea la o universitate de peste hotare reprezintă o schimbare semnificativă în viața unui tânăr și impune o responsabilizare rapidă. Motivul principal este pentru că tânărul student va fi departe de casă și trebuie să facă față unor noi provocări. Acesta va trebui să învețe să își gestioneze timpul și finanțele într-un mod eficient, fără ajutorul părinților.

Va fi însă o experiență pozitivă, deoarece tinerii vor dispune de foarte mult suport din partea universităților la care s-au înscris și a profesorilor acestora. Instituțiile de învățământ superior din străinătate au centre de suport pentru studenții nou veniți, unde aceștia pot descoperi noi activități de socializare sau acomodare și pot primi orice informație în legătură cu viața de student la universitatea aleasă.

tineri studenți români în străinătate

Programe de socializare pentru tineri

Pentru noii veniți, sunt organizate diferite întâlniri și petreceri, astfel încât aceștia să cunoască întregul campus și să poată relaționa cu alți studenți.

În multe dintre universitățile din străinătate există deja studenți români. Relaționarea dintre tinerii noi veniți și aceștia poate duce la prietenii durabile, care pot deveni mai târziu baza unei idei de afaceri. Un exemplu este cel a trei tineri români, foști studenți ai unei universității partenere Edmundo din Danemarca, care împreună au dezvoltat start-upul Novorésumé.

4. Experiență unică în spații multiculturale

Campusurile universitare din străinătate sunt situate adesea în locații deosebite. Acestea sunt plasate în orașe cu centre instorice bogate sau chiar în stațiuni, așa cum este cazul instituțiilor de învățământ superior din Elveția.

Tinerii pot lua parte la o viață activă și multiculturală, deoarece universitățile atrag studenți din sute de țări din întreaga lume, iar aceștia aduc cu ei tradiții și elemente culturale foarte deosebite și interesante.

Călătorii și aventură

Pentru cei care iubesc aventura și doresc să descopere cât mai multe despre țara în care își petrec anii de studiu, există numeroase oportunități de călătorie, atât în locuri deosebite aflate în apropierea campusurilor, cât și peste hotare.

”Vine un moment în care trebuie să părăsim casa părintească indiferent încotro ne îndreptăm. Eu sunt o persoană aventuroasă, iar această distanţă este o provocare ce îmi face viaţa de student mai frumoasă pentru că trebuie să mă descurc singură. Am pornit pe cont propriu şi îmi place!” (Raluca Poiană, studentă în anul II la Saxion University of Applied Sciences, Olanda).

Studiază gratuit în străinătate, în Suedia sau Danemarca

5. Investiție profitabilă în viitorul tău

Costurile pe care le implică studiul în străinătate variază în funcție de destinația aleasă. De asemenea, fiecare universitate în parte decide ce tipuri de burse oferă studenților săi. Important de reținut este faptul că există destinații unde universitatea este gratuită ( Danemarca sau Suedia) sau destinații unde poți opta pentru împrumutul guvernamental ( Marea Britanie).

Consilierii EDMUNDO te pot sfătui atât pe tine, cât și pe părinții tăi, care este cea mai bună opțiune și îți pot oferi costurile aproximative pentru destinația pe care ai ales-o. Decizia finală trebuie luată, însă, împreună cu părinții tăi.

Cursuri universitare gratuite în străinătate

Sistemul de învățământ din unele țări este diferit de cel din România, dar există și multe puncte comune. Așa cum îți spuneam mai sus, studiul în Suedia și Danemarca este gratuit, iar prin diferite programe de finanțare se pot solicita și fonduri pentru finanțarea costurilor zilnice.

Burse și alte surse de finanțare

În Marea Britanie sau în alte state din Uniunea Europeană, și nu numai, universitățile impun taxe de studiu care pot fi însă acoperite prin diferite burse și programe de finanțare oferite fie de instituțiile de învățământ superior, fie de guvernele țărilor respective. Acestea pot acoperi un procent semnificativ din cheltuielile studenților, care pot returna aceste împrumuturi abia după debutul în viața profesională.

Oportunități profesionale imediate

Pe lista motivelor importante pentru care tinerii aleg să-și continue studiile universitare în străinătate se regăsește oportunitatea de a găsi o slujbă imediat după absolvire. Majoritatea instituțiilor universitare oferă încă din primii ani de cursuri stagii de practică în companii importante din domeniile respective, precum IBM, Cartier, Siemens etc.

Experiența practică dobândită și diploma recunoscută internațional îi ajută pe tineri să își găsească ușor un serviciu. De asemenea, universitățile se străduiesc să îi îndrepte pe absolvenți către partenerii lor de pe piața muncii și să obțină un procent cât mai mare de angajabilitate. Un exemplu este University of Northampton, unde 95,7% dintre absolvenți reușesc să-și înceapă cariera imediat după terminarea studiilor.

Consilierii Edmundo te pot ajuta să găsești cursurile potrivite pentru tine la universități de renume din străinătate!

Citește mai multe despre oportunitățile pe care le ai peste hotare aici sau hai la RIUF sa afli dacă ți se potrivește studiul în străinătate.

Ne poți contacta chiar și pe Facebook sau Instagram. Consilierii noștri sunt aici să îți răspundă oricărei nelămuriri. Vei vedea că întregul proces de aplicare poate deveni foarte ușor împreună cu noi.